(Luceplan lampa)

Pronašli smo 5 dizajnerskih Instagram profila čije su nas interesantne i neobične lampe jednostavno oduševile. Pronašli smo neke mlade dizajnerske brendove kao što su Dokter and Misses, ali spomenuli smo i neke veterane poput Flosa, za koje je dizajnirao i popularan Philippe Starck.

Foscarini
Foscarinijevi dizajneri rade bez ikakvih ograničenja, sve što zamisle mogu prevest u djelo. Talijanski Foscarini već preko 35 godina surađuje s raznim međunarodnim dizajnerima i poznatim majstorima rasvjete. Njihova stalna nit vodilja je ljubav i strast prema dizajnu, te neprestana želja da svoje projekte pretvore u savršen dizajnerski proizvod. Zanimljive ‘razgranate’ lampe, svijetleći samostojeći krugovi ili ‘lebdeći’ mjesec, savršen su primjeri samog vrha talijanskog dizajna.

Lee Broom
Lee Broom je jedan od vodećih britanskih dizajnerskih studija koji se bavi produkt dizajnom, tako da njihova rasvjetna tijela, namještaj ili dodatke inspirirane Art Decom možete pronaći u najboljim svjetskim hotelima, restoranima, kao i u mnogim časopisima posvećenim dizajnu. Surađivali su s Mulberryjem, Christian Louboutinom, kao i s Bergdorf Goodmanom. Njihov je dizajn spoj antike i klasičnih stilova, koje onda ovi Britanci interpretiraju na moderan način.

Luceplan
Još jedan talijanski studio koji godinama njeguje čvrsto ukorijenjenu baštinu talijanskog dizajna, uz stalno usavršavanje i istraživanje novih tehničkih, estetskih i funkcionalnih performansa kako bi poboljšali sam proizvod. Od 1978 godine pa do danas, Luceplan je dobio velik broj nagrada i priznanja zbog svog dizajna u kojem izbjegava bilo koji oblik formalizma, te se stalno okreće novim tehnološkim dostignućima.

Flos
Flos je osnovan 1962 godine, od strane Dina Gavina i Cesarea Cassina čija je vizija bila pretvoriti Italiju u samu kolijevku dizajna interijera. Flos je bio pionir koji se bavio dizajnom rasvjete te je danas jedan od najpoznatijih dizajnerskih studija na svijetu. Radili su s impozantnim brojem poznatih dizajnera te su proizveli neke od najpoznatijih lampi današnjice. Neke od tih lampi su legendarna ‘Gun’ lampa od Philippea Starcka, kao i popularna i sveprisutna ‘Glo Ball’ od Jaspera Morrisona.

Dokter and Misses
Dokter and Misses je multi-disciplinarna tvrtka koja se bavi produkt dizajnom proizvoda. Osnovali su je 2007 godine industrijski dizajner Adriaan Hugo i grafička dizajnerica Katy Taplina, koji su osim poslom vezani i emotivno. Ovaj poslovno-ljubavni par proizvodi lampe, kao i ručno oslikani namještaj koji se može naći u raznim privatnim, korporativnim i obrazovnim ustanovama. Sjedište tvrtke se nalazi u Johannesburgu, ali njihov rad je izložen u Baselu, Dubaiju, Londonu, Miamiju i New Yorku. Njihovi se dizajn može opisati kao moderan spoj oštrih geometrijskih konstrukcijskih linija koje se sukobljavaju s tradicijskim elementima.