Lallukka Artists’ Home dugi je niz godina utočište finskih umjetnika, i kao takvo, ova je rezidencijalna zgrada jedinstven koncept vrijedan pažnje

Na adresi Apollonkatu 13, u četvrti Etu-Töölö, samom središtu Helsinkija, dani su ispunjeni posebnom energijom. Iza naizgled običnih zidova rezidencijalne zgrade načičkane velikim prozorima, kreativni sokovi ne prestaju teći, prelijevajući se hodnicima i uvlačeći se poput vlage u svaki kutak ove monumentalne građevine. Zvukovi glazbene kompozicije u nastajanju ovdje se u zraku miješaju s prigušenim recitiranjem dijaloga neke nove filmske uloge, a miris netom istisnute boje presreće onaj gline, koji će uskoro biti utkan u neku novu skulpturu.

Lallukka atelier

Usputni posjet susjeda iz stana pokraj na ovome mjestu može rezultirati umjetničkim djelom u koje će biti uperene oči cijele zemlje, a umjesto klasičnog small talka, ovdje se izmjenjuju uzbuđenja oko novih ideja. Posebno je tek lijeni opis onoga što se krije na adresi Apollonkatu 13, u četvrti Etu-Töölö. Jer, središte je ovo finske umjetničke scene, koje od 1933. godine predstavlja dom nekih od najboljih finskih umjetnika. Na ovoj se adresi, naime, nalazi Lallukka Artists’ Home, ideja jedinstvena ne samo za Finsku nego i za cijeli svijet. 

SAN SVAKOG UMJETNIKA

Što je to uspješnog poduzetnika i trgovca Juhu Lallukku privlačilo ka umjetnosti, ostaje manje poznatim, no upravo je ovaj Finac zaslužan za postavljanje temelja ideje o Lallukka kući umjetnika. Bogatstvo koje je stekao tijekom života, uspevši se od pomoćnika prodaje do jednog od najvažnijih veletrgovaca i predsjednika gradskog vijeća, Juho je, zajedno sa svojom suprugom Marijom, redovito ulagao u obrazovanje i kulturu. Nakon što je Maria, koja je nakon suprugove smrti više nego uspješno nastavila poslovanje, preminula, na temelju zajedničke oporuke bračnog para većina je imovine dodijeljena Juho and Maria Lallukka’s Artists’ Home Foundation. Oporuka je ujedno označila početak izgradnje jedinstvene zgrade koja u svojoj identičnoj formi djeluje i dan-danas. 

lalluka atelier artists

PROSTOR ZA ŽIVOT I RAD

Rezidencijalnu zgradu funkcionalističkog stila, svojevrsni raj za umjetnike, potpisuje arhitekt Gösta Juslén. Pedeset i šest prozračnih stanova s jednako prostranim, pripadajućim ateljeima, čiji veliki prozori osiguravaju obilje prirodne svjetlosti, baš kao i zajedničke prostorije, osmišljeno je i dizajnirano upravo po mjeri umjetnika – kako bi im se omogućilo nesmetano stvaranje. Naime, stanarina je u Lallukki minimalna, stoga su umjetnici oslobođeni egzistencijalnih muka koje bi im eventualno mogle narušiti stvaralačku karijeru. Od ukupno 56 stanova i apartmana u Lallukki, 26 ih je namijenjeno vizualnim umjetnicima, 16 je rezervirano za one scenske, dok 14 “okupiraju” skladatelji.

S obzirom na okupiranost stanova, poželi li umjetnik živjeti ovdje, to može učiniti uz prijavu te priloženi životopis i dopis o tome zašto baš on zaslužuje živjeti u ovom umjetničkom sjedištu. Tijekom gotovo 90 godina povijesti kuće za umjetnike Lallukka, u stanovima se izmijenilo oko 130 umjetnika, ali i njihovih obitelji, a mnogi od stanara na ovoj su adresi, otkad su se uselili, ostali doživotno. Ovaj su životni prostor tako svojedobno svojim nazivali Tove Jansson, poznata finska spisateljica, ilustratorica i slikarica; Erik Bergman, jedan od najznačajnijih finskih skladatelja; Anita Välkki, međunarodno poznata dramska sopranistica; Ellen Thesleff, jedna od vodećih finskih slikarica modernizma; Tauno Palo, kojeg neki nazivaju najvećim glumcem finske kinematografije, ali i mnogi, mnogi drugi. 

Nesumnjivo, život se u ovoj zgradi odvijao nekim sasvim drukčijim tokom, a svaki je stanar sa sobom, osim kofera s odjećom, donio i neku svoju energiju. Bilo je u Lallukki tako i pravih boemskih zabava, ali i dječjeg cvrkutanja, koliko i koncentriranog stvaranja. Lallukka je bila i ostala dom, atelje i pozornica mnogobrojnih talenata. Ne samo da je svojim stanarima omogućavala potpunu kreativnost i umjetničko djelovanje, na korist cijelog društva, nego i kolaboraciju, međusobnu inspiraciju te suživot kakav mnogi od nas ne mogu ni zamisliti. 

Tijekom godina, Lallukka je bila i ostala žarište novih umjetničkih ideja koje su obilježile finsku umjetnost, ali i pravi mali svemir u kojem se kreativnost doista može živjeti. Dok neke zemlje, poput Hrvatske, svoju kulturu redovito “bacaju na koljena” zahvaljujući šačici onih koji odluke donose isključivo linijom vlastite pohlepe i neznanja, degradirajući njezin značaj za cjelokupno društvo iz godine u godinu, Finska, čini se, o svojoj umjetnosti skrbi trezveno, kontinuirano i s pažnjom dobroga gospodara. Možda se o Warholovoj “tvornici” često i s oduševljenjem priča, no Lallukka je neprikosnovena umjetnička pozornica vrijedna svačije pažnje.

Fotografije: Lallukka Artists Home PR