Guliver/Thinkstock

Skandinavski narodi slove za najsretnije u svijetu. Svaki od njih ima svoje tajne, a Šveđani su svoje odlučili obujmiti pojmom lagom

Lagom podrazumijeva održavanje ravnoteže koje stremi ka savršenstvu, iako ga nikad ne dostiže. I upravo to je savršeno samo po sebi jer je sasvim prirodno. Preveliki pritisak stvara nepotrebna ograničenja. Pojam bi se mogao izraziti sljedećim riječima: „nešto što nije ni premalo ni previše, nego baš kako treba“. Nevjerojatno jednostavna definicija koju biste mogli promatrati sa sumnjom. No zapitajte se koliko je područja vašeg života u takvoj ravnoteži.

Autorica knjige Linnea Dunne rođena je Šveđanka te je čitavog života bila izložena filozofiji lagoma. Kao i mnogi drugi Šveđani u svojoj je mladosti smatrala tu umjerenost ograničavajućom. Sa svojih devetnaest godina otišla je živjeti u Irsku u kojoj se oduševila njihovom slobodom i „pretjerivanjem“. Nama Hrvatima pretjerivanje je poznato jer posjedujemo takav temperament – nikad dosta drame i zabave. Ipak, kada postajete zreliji, shvatite da je balansirani život i te kako vrijedan truda. Tako je Linnea u stranoj kulturi ušla u suštinu onoga što Švedsku čini jednom od najpoželjnijih država za život.

Kako lagom izgleda u praksi, u svakodnevnom životu? Na to nam pitanje Dunne pruža odgovore u zasebnim poglavljima knjige. U fizičkom prostoru lagom se odnosi na umjerenu i svjesnu potrošnju, predmeta ima sasvim dovoljno, ali nikada previše; poznati minimalizam koji je IKEA izvrsno proširila svijetom. U poslovnoj sferi lagom se postiže odrađivanjem posla na što kvalitetniji način, uz brojne stanke, ali nikada se vremenom ne razbacujte. Šveđani kreću kući odmah po svršetku radnog dana.

Lagom znači da ste svjesni svojih potreba. Iz toga slijedi da će vam se financije posložiti same od sebe jer ne kupujete ono što vam ne treba. Vjerojatno ste se nasmijali u sebi: ili smatrate da nemate dovoljno novca za sve što vam treba ili da ne trošite više nego što je potrebno. Lako je bogatim Skandinavcima pričati, zar ne? Ali odvojite li nešto malo vremena te pogledate oko sebe, prema policama, u ormare – velika je vjerojatnost da posjedujete puno više nego što vam treba.

Lagom stavlja snažan naglasak na kvalitetno druženje. Pod kvalitetnim se misli na vrijeme koje je provedeno u bliskosti. Kada, primjerice, odete kod prijatelja i rođaka, lijepo je ponijeti svoju posteljinu kako biste ih rasteretili spremanja. Samo nošenje posteljine ima brojne povoljne aspekte: pokazujete da vam je stalo do tuđeg prostora i vremena, aktivno sudjelujete u druženju, svjesni ste svog utjecaja na prostor koji zauzimate, razvijate osjećaj pripadništva grupi. Ovako jedna naoko mala stvar čini veliku razliku kada se promatra na dublji način. Primjera je bezbroj.

U knjizi prolazimo kroz načine spravljanja i konzumiranja hrane, čitamo o tjelovježbi u prirodi, o odijevanju, o svemu što nam pomaže u postizanju ravnoteže. Za jednu malu knjigu, ovaj naslov sadrži veliki broj korisnih savjeta, a autorica se drži zadane riječi štedeći vaše vrijeme kratkim tekstovima koji se mogu uživati napreskokce i u malim zalogajima. Sve kako biste postigli osjećaj „baš kako treba“. (Mozaik, 99,00 kn)