Mladu Titu Winkler upoznali smo kroz razgovor o inspirativnim pojedincima koji mijenjaju lokalnu zajednicu. U ovom slučaju radi se o obiteljskoj ekološkoj farmi na istočnoj obali Istre.

Tita i njezina obitelj na Kumparički proizvode ekološki kozji sir vrhunske kvalitete. Znaju to svi oni koji su ga probali i nagradili. Savršen nastavak ove ukusne gastro priče jest i ljetno iskustvo zvano Kumparička Table. Mjesto radnje – vrt njihove farme gdje pripremaju domaću, ukusnu i kako vole reći, poštenu hranu. Zaljubili smo se u ovaj doživljaj.

„Osim što na Kumparički već 15 godina proizvodimo ekološke kozje sireve, zadnjih 5 godina i kuhamo za naše goste. Svakog ljeta otvorimo našu ljetnu terasu koja može primiti oko 25 ljudi, a za njih kuhamo po principu poštene hrane. Iako se koncept u zadnjih nekoliko godina svakako promijenio, to naše osnovno pravilo nije!“govori mi Tita.

O kakvom se jelovniku radi te što gosti mogu očekivati od gastro iskustva na Kumparički, odgovara mi:  „S obzirom da je naš primarni proizvod vrhunski ekološki kozji sir, slagati jelovnik je vrlo lako! Kuhati, kada su ti dostupne kvalitetne namirnice je veliki užitak, a tim više ako se radi o sastojcima koji su proizvedeni na samo nekoliko metara udaljenosti. Naše gastronomske večeri su tu da pokažu ljudima što se sve može napraviti s našim proizvodima te kakvu širinu okusa nude kozje mlijeko i sirevi u kombinaciji s drugim namirnicama.

Prije samog jela gostima ponudimo mogućnost da posjete naše koze te da se upoznaju sa proizvodnjom sira, što svakako doprinosi cjelokupnom iskustvu. Zatim slijede večere koje se u ljetnim mjesecima odvijaju u 20 sati. Ne od 20, nego bas u 20! Uvijek smo težili ka konceptu da svi naši gosti u isto vrijeme sjednu za stol kao jedna velika obitelj, pa uz zalazak sunca uživaju u dobrim okusima i dobrom društvu. Osim toga, oduvijek smo radili isključivo na rezervacije, što nam omogućava da održimo kvalitetu, kako hrane, tako i druženja.

Kuhanje i pripremanje hrane je u našoj obitelji uvijek bio zajednički posao, pa tome težimo i dalje! Iako jelovnik većinu vremena slažem ja, u izvedbi mi pomažu i brat Bor te otac Aleš. Svatko od nas ima dio posla koji mu ide najbolje i zato dobro funkcioniramo zajedno. Aleš je većinu vremena zaslužan za pripremu mesnih jela, a Bor mi pomaže u pripremi ostalih sljiedova, dok je je naša majka Saša glavna podrška iza svih nas.“

Obzirom na ubrazani razvoj elitnog turizma u Istri i nevjerojatno brzu izgradnju brojnih vila s bazenima, je li upravo sada vrijeme da usporimo i vratimo se ovakvim intimnijim i personalnijim tipovima iskustava? Tita mi odgovara.

„Problem Istre je da je fokus trenutno na izgradnji novih objekta s ciljem brze zarade, dok se ponuda jako sporo ili uopće ne mijenja. Sve je usmjereno prema masovnom turizmu i pretpostavci da će uvijek biti dovoljno turista te da se ne treba baš puno potruditi, ionako brzo dolaze novi… Mislim da mnogi od nas koji radimo u ugostiteljstvu, osjećamo da taj način nije održiv te da neće još dugo potrajati, da bi trebalo usmjeriti pažnju na samu kvalitetu ponude, i ne samo za strane goste već i one koji su nam bliže – uostalom to su oni koji su tu kroz cijelu godinu!“

Foto: Kumparička