Svaku nedjelju donosimo filmske preporuke za nedjeljno poslijepodne

Popularnost kriminalističkih serija i filmova definitivno nailazi korijene u našoj dubinskoj fascinaciji ljudima koji su te zločine počinili. Naravno, s nikakvim pozitivim predznakom, već iznova pokušavamo shvatiti kako bi netko mogao učiniti nešto toliko u suprotnosti sa svim našim moralnim učenjima, uvrježenom ponašanju i na kraju dana, sankcijama

MAKING A MURDERER

 

Za ovu Netflix senzaciju vjerojatno već svi znaju s obzirom da je razlog što su se pokrenuli razni podcasti i drugi serijali, ali ako još niste bacili oko na nju, a fan ste kriminalističkih serija, ovo je za vas must – see serijal. 

CONVERSATIONS WITH THE KILLER: TED BUNDY TAPES

 

Kroz intervjue, arhivske video i audio snimke, ova doku serija vrlo detaljno portretia ozloglađenog serijskog ubojicu Teda Bundyja, prateći njegov životni put od djetinjstva do smrtne presude. “Toliko nevjerojatnim da se čini fake”.

ABDUCTED IN PLAIN SIGHT

Kada gledate ovu seriju budite spremni vikate na televizor, htjeti pronaći roditelje ove djevojke, i biti frustrirani još neko vrijeme nakon gledanja. Ova “luda”, “nevjerojatna”, “wtf” priča je vrlo uznemirujuća ali i pokazatelj koliko predatori mogu biti manipulativni i uporni.

JEFFREY EPSTEIN: FILTHY RICH

 

Iako ovaj dokumentarni serijal nije došao do nekih velikih otkrića što se tiče obujma Espteinovog djelovanja i upletenih osoba, dao je glas onima koji su bili godinama ušutkavani kako ne bi uništili Epsteinov pedofilski lanac u kojem su se našli i mnogi poznati, bogati i slavni. Iako je strašno za gledati i čuti, bitno je za pogledati kako bi bili svjesni da su nekad najveća čudovišta u najsjajnijim odijelima. 

THE IMPOSTER

Ovo morate pogledati da biste vjerovali. Mi smo bili na rubu kauča uz činjenicu da smo polu vremena bili uvjereni da gledamo fikciju a ne dokumentarni film.

AMANDA KNOX

 

Bilo da ste upoznati s ovim slučajem ili vam je u magli, ovaj dokumentarac će vam biti jednako fascinantan. Prateći od početka do kraja potragu i suđenje onih involviranih u ubojstvo, i to kroz razgovore i intervjue, pa čak i sa samom Amandom Knox, osim što razjašnjava puno stvari, također se bavi i problemom medijske osude prije osude koja može utjecati ne samo na život involviranih i njhovih prijatelja i obitelji već i na samu presudu. 

MURDER TO MERCY: THE CYNTHIA BROWN STORY

 

Sa samo 16 godina, Cyntia Brown je optužena za ubojstvo i pljačku, sudilo joj se kao odrasloj osobi, proglašena je krivom a kazna je bila – doživotni zatvor. Međutim, njezin slučaj se pokazao mnogo više kompliciranim nego što se učinilo na prvu. 

EVIL GENIUS

 

Ako ste ikad čuli o pljački banke koja je rezultirala s time da je poginuo pizza dostavljač, ovaj dokumetarac priča cijelu priču o slučaju iz 2003. U četiri nastavka obrađuje slijed događaja koji su doveli do jednog od najneobičnijih slučajeva pljački u posljednjih par desetljeća. 

STRONG ISLAND

 

Ovaj dokumentarac redatelja Yancea Fora nominiran je čak i za Oscara. Istražuje ubojstvo svog brata Williama iz 1992. godine i suđenje u kojem je porota satkana samo od bijelaca proglasila njegovog ubojicu nedužnim!

THE CONFESSION KILLER

 

Henry Lee Lucas optužen je na doživotni zatvor nakon što je optužen za 11 ubojstava. Neobičan dio? Nešto prije osude, priznao je još stotine ubojstava koje zapravo nije napravio…

THE STAIRCASE

 

Nakon što mu je žena umrla 2001. godine, njezin suprug Michael Peterson tvrdio je da je jednostavno pala niz stepenice. Međutim, policija i odvjetnici u to baš nisu povjerovali. U ovih 13 nastavaka ispričano je 14 godina Petersonova života, čija je priča postala sumnjiva njegovim prijateljima, obitelji pa čak i djeci. No s razlogom ili je tu potpuno zakazalo američko sudstvo i policija?

OUT OF THIN AIR

 

Ovaj britanski dokumetarac je uistinu jeziv a bazira se na slučaju “Reykjavik priznanja”, u kojem je šestero ljudi krivo optuženo za nestanak Guðmundur Einarsson and Geirfinnur Einarsson na Islandu. Ovaj dokumentarac otkriva zašto nekad priznanja nisu sve u istragama zločina.