Kad je riječ o piću, može li išta nagovijestiti blagdanski period bolje od ukusnog kuhanog vina? Naime, iako ga uglavnom vežemo za blagdane, kuhano vino zapravo je odlično za konzumiranje čim zahladi. Stoga, budući da gradom još nije zavladala adventska groznica, prvo ovogodišnje kuhano vino pripremite u kućnoj radinosti

Kuhano vino potječe iz Starog Rima, kad su Rimljani tijekom hladnijih perioda godine počeli zagrijavati vino i dodavati mu začine. S godinama, kuhano vino proširilo se i ostatkom svijeta te se modificiralo sukladno podneblju, no ideja je ostala ista sve do danas, a to je sladak okus uz neodoljiv miris.

U nastavku potražite jednostavan recept koji možete isprobati već danas!

Sastojci:

  • 1 litra crnog vina (preporučuje se suho ili polusuho)
  • 80 g šećera
  • 1 naranča / narezana na kriške
  • 1 limun / narezana na kriške
  • 3 štapića cimeta
  • 5  klinčića
  • 2  zvjezdasta anisa
  • 1 štapić vanilije
  • 50 ml ruma (po želji, za dodatnu aromu)

Priprema:

  1. U veći lonac ulijte vino i dodajte šećer, naranču, limun, cimet, klinčiće i ostale začine po želji te polako zagrijavajte vino na srednje niskoj temperaturi. Međutim, pazite da ne proključa – vino treba biti vruće, ali ne smije ključati kako ne bi izgubilo alkohol i okus.
  2. Nakon što se svi začini dobro prožmu (oko 10-15 minuta), maknite lonac sa štednjaka.
  3. Po želji dodajte malo ruma ili rakije za dodatnu aromu.
  4. Procijedite kuhano vino kako biste uklonili začine i kriške voća, a zatim ga poslužite u toplim šalicama ili čašama.

Foto: Unsplash, Pexels