Kako dani postaju sve hladniji, kućna verzija kuhanog vina polako se vraća u rutinu. A najbolja stvar kod pripreme kod kuće je to što možemo prilagoditi okuse, dodati sastojke koje ne nalazimo u klasičnim verzijama i pripremiti piće koje savršeno odgovara našem raspoloženju

Upravo je takav i ovaj recept s narančom, medom i ružmarinom; jednostavan, aromatičan i s blagim twistom koji ga čini malo svježijim i zanimljivijim od uobičajenog kuhanog vina. Ako nas pitate, idealno za subotnju večer pod dekicom!

Sastojci (za 4 čaše):

  • 1 litra crnog vina
  • 1 naranča (tanko narezana na ploške)
  • 2 žlice meda (po želji više ili manje)
  • 2–3 grančice svježeg ružmarina
  • 5 klinčića
  • 1 štapić cimeta
  • 1 komadić svježeg đumbira (2–3 cm, oguljen i narezan)
  • 1 manja jabuka narezana na ploške
  • sok od polovice limuna

Priprema:

  1. U većem loncu lagano zagrijte vino, ali ga nemojte pustiti da zakipi; ključ je u sporom zagrijavanju kako bi arome ostale nježne i balansirane.
  2. Dodajte ploške naranče, jabuku, klinčiće, cimet i đumbir. Kad se sve dobro zagrije, umiješajte med i sok limuna. Na kraju ubacite grančice ružmarina i kuhajte još 5 minuta na umjerenoj temperaturi.
  3. Ostavite vino da odstoji poklopljeno 10–15 minuta kako bi se okusi spojili te potom procijedite i poslužite toplo.

Foto: Pexels