Promjena sezone donosi i promijenjene uvjete za stalne stanare naših domova – kućne biljke. Saznajte koje su vrste najotpornije i kako im pomoći da bezbolno prežive hladno doba godine

Zimi biljke žive u ponešto drugačijim uvjetima pa im je dobro malo promijeniti rutinu njege. U zatvorenim prostorima suši je zrak i znatno je manje svjetlosti, što znači da će biljkama biti lakše ako ih približimo nekom izvoru svjetlosti i probamo podignuti razinu vlage u stanu. To je najlakše za postići uz ovlaživač zraka, ali poslužit će i prskanje biljaka vodom.

Biljke u hladnijim mjesecima zalijevamo manje, s obzirom da zbog manjka svjetlosti ulaze u fazu hibernacije i sporije rastu. Većina biljaka koje lakše podnose zimu imaju kompaktne, debele listove. Oni su znak da je biljka otpornija i da može duže preživjeti bez vode jer ju skupljaju u listovima i stabljikama, a takve biljke otpornije su i na suhi zrak. Uz pomoć Jelene Radić iz internetske trgovine sobnim biljkama Džungla, odabrali smo 5 vrsta koje se često nalaze na njihovim policama, a najbolje podnose nešto teže uvjete koje donosi zima.

Zamioculas Zamifolia „Zamia“

Zamia je vjerojatno svima dobro znana biljka koju često susrećemo u stanovima i uredima, a možemo reći da nije bez razloga posvuda! To je neuništiva biljka koja obožava biti na miru. Idealna pozicija za nju je jako svijetli prostor, ali joj ne smetaju ni malo tamniji kutevi i manjak vode. Savršeno za sve koji ne žele puno vremena provoditi u brizi oko biljke.

biljka zamia džungla

Sanseveria Masoniana „Victoria“

Na listi 5 najmanje zahtjevnih biljaka, čak 2 mjesta pripadaju porodici Sanseveria. Prva od njih je poznatija po imenu Kitova peraja. Riječ je o sporo rastućoj biljci kojoj ne treba ni puno svjetlosti, a niti puno vode. Uspješno živi i u prostorima s nižom temperaturom ili u onim s malo sušim zrakom.

sanseveria victoria biljka dzungla

Philodendron scandens „Micans“

Baršunasta tamnozelena biljka iz obitelji filodendrona je posebna biljka penjačica. Donje strane listova ima obojane u ljubičasto-smeđe tonove, a može rasti po zidovima ili padati iz visećeg lonca. Iako Micans uspijeva i u tamnijim mjesecima, bilo bi dobro pružiti mu što više indirektne svjetlosti, održavati mu zemlju lagano vlažnom kroz veći dio godine, a preko zime pričekati da se zemlja posuši prije sljedećeg zalijevanja.

micans biljka dzungla

Parlour palma

Parlour palmica daje instantni filing džungle u prostoru i pritom nije nimalo zahtjevna za održavanje. Voli umjerenu svjetlost i vlagu, pa ju je zato i preko zime samo potrebno često pošpricati vodom, čak i više puta tjedno ako opazite da joj se vrhovi listova suše. Odmaknite ju od radijatora i pričekajte da joj se zemlja posuši prije sljedećeg zalijevanja, a na proljeće i ljeto se potrudite da minimalno jednom u svakih deset dana dobije malo vode.

parlour palma biljka džungla

Sanseveria „Zeylanica“

Još jedna biljka iz porodice Sanseveria! Zeylanica je prepoznatljiva po svojoj gustoj „krošnji“ i otkačenim zebrastim uzorcima koji krase njene dugačke kompaktne listove. Ovo je skroz jednostavna biljka, primjerena i za početnike. Nimalo joj neće smetati manjak svjetlosti u tamnijim mjesecima, a nije ni baš previše žedna biljka s obzirom da vodu čuva u stabljikama, tako da preko zime s njom nema puno posla!

zeylanica biljka dzungla

Foto: Unsplash, Džungla