Iako smo navikli da su kružni tokovi tipični, dosadni, već viđeni dio prometa, Poreč nas uvjerava da i oni mogu biti prirodne oaze koje nam uljepšavaju svakodnevicu.

Naime, nakon izgradnje druge faze porečke međuzaobilaznice, koja spaja cestu Poreč-Varvari s Ulicom Mate Vlašića, krenulo je uređenje rotora koji u Poreču.

Tako sada, djelatnici hortikulture gradske komunalne tvrtke Usluge Poreč brinu o čak 33 kružna toka, a svaki priča svoju priču.

Ne vodi se samo briga o vrstama bilja koja će se posaditi na pojedinoj lokaciji, već se vodi i računa o bojama bilja koje će krasiti pojedini rotor, pa sve izgleda usklađeno i moramo priznati, teško nam je odlučiti koji je kružni tok ljepši.

“Na rotoru kod naše gradske tržnice zasađeno začinsko bilje kadulje koja se u našem podneblju koristi u kulinarstvu te gaure koja daje rustikalan izgled samog rotora.  Zatim, kod prepoznatljive Porečke ‘roze zgrade’  rotor je uređen cvjetnim sadnicama kojima prevladava roza boja kako bi se vizualno ljepše uklopio u ambijent, dok crveno bijela kombinacija cvijeća krasi cvjetne gredice ispred gradske uprave jer su upravo to boje našega grada”, stoji na stranici Udruge Poreč.

Kružni tokovi u užem centru grada, ovisno o sezoni, mijenjaju svoj izgled budući se na istima odrađuje zamjena sezonskog bilja. Tako tijekom zime iste rotore krasi cvijeće belisa, miozotisa i maćuhica, u proljeće procvjetaju tulipani, a ljeto je rezervirano za sunpatiense, begonije, surfinije, ageratume, tagetese i ostalo ljetno cvijeće.

Foto: Grad Poreč – Parenzo