Ogroman broj ljudi suočava se s kroničnim umorom, osobito u jesenskom razdoblju. A razlozi za to su brojni. Kako se nositi s kroničnim umorom?

Sindrom kroničnog umora je stanje koje karakterizira povećani umor, ozbiljan pad tjelesne snage, vitalnosti i slabost mišića. I stalni osjećaj umora koji ne nestaje ni nakon dužeg odmora. Glavni simptomi sindroma kroničnog umora su:

  • Umor koji ne nestaje niti nakon dugog sna;
  • Poremećaj spavanja – pospanost ili nesanica, ili možda oboje;
  • Zaboravnost;
  • Rastresenost;
  • Prekomjerna razdražljivost;
  • Depresivno stanje;
  • Bol u zglobovima koji nije praćen otokom ili crvenilom;
  • Glavobolje u područjima gdje se ranije nisu pojavljivale;
  • Opća slabost mišića;
  • Bol ili nelagoda u mišićima;

Razlog #1. Sjedilački stil života

Zbog svog posla morate puno vremena provoditi u uredu ili na sastancima, gdje stalno sjedite. I svugdje idete autom. Fizičke aktivnosti gotovo da i nema.

Razlog #2. Emocionalni stres

Najčešće se pronalazi među menadžerima na različitim razinama. Svaki dan morate donositi puno različitih odluka, komunicirati s puno ljudi, davati im upute i nositi veliki teret odgovornosti za sve što se događa u vašem sektoru. A kao posljedica svega javlja se kronični umor.

Razlog #3. Slabljenje imunološkog sistema

Kronični umor može se pojaviti nakon virusnih infekcija. Usput, neki liječnici vjeruju da se sindrom kroničnog umora pojavljuje nakon duge bolesti, a sve ostalo samo pogoršava situaciju, ali nije glavni uzrok.

Razlog #4. Previše aktivan način života

Ovo je najčešći problem kod žena. Pokušavaju se razvući na stotinu strana. Posao, kuća, djeca… Nema se vremena za odmor. A kronični umor je neizbježan.

Razlog #7. Loša prehrana

Od svog tijela uzimate maksimum (a mentalni rad zahtijeva još više energije od fizičkog), a ne opskrbljujete ga onim što mu treba: proteinima, vitaminima, mineralima, zdravim mastima, složenim ugljikohidratima, antioksidansima…

Kako se riješiti kroničnog umora

Točan uzrok kroničnog umora najbolje će utvrditi liječnik i preporučiti adekvatnu terapiju. Osim toga, postoji nekoliko načina da sami riješite ovo stanje:

Prvi korak: Izbacite/smanjite broj cigareta i alkoholnih pića

Cigarete i alkohol jedni su od uzroka kroničnog umora. Sasvim je moguće da će prestanak pušenja ili pijenja alkoholnih pića biti dovoljno da se riješite umora, a vaše tijelo će se vratiti u normalu.

Drugi korak: Izbacite/smanjite količinu masne hrane koju jedete

Kao što smo već rekli, loša prehrana nema najbolji učinak ne samo na fizičko stanje, već i na psihičko. Usvojite naviku jesti tri puta dnevno u isto vrijeme, odreknite se grickalica, brze hrane i u prehranu uvrstite bijelo meso, povrće i voće.

Treći korak: Optimalno planirajte svoj dan

Ako patite od kroničnog umora, pokušajte za početak rasporediti ne samo zadatke, već i snage. Prije nego što zatvorite planer, uključite vrijeme za opuštanje. Bit će prikladnije rasporediti dan ne prema važnim stavkama, već prema vremenu.

Četvrti korak: Opustite se

Kada radite posao koji zahtijeva vrijeme, vizualnu koncentraciju i mentalnu aktivnost, sjednite na stolicu 5 minuta, zatvorite oči i pokušajte ne razmišljati ni o čemu. Odmorite se barem svakih sat vremena koje provodite radeći istu aktivnost. To je jedan od ključnih koraka ako želite pobijediti kronični umor.

Peti korak: Aromaterapija

Dok ste u uredu, kapnite malo ulja lavande na maramicu i udišite njenu aromu kad god se trebate opustiti i smiriti živce. Kod kuće stavite aromaterapijske svijeće u kupaonicu i napravite toplu kupku s uljima geranija, sandalovine i lavande (po 2 kapi). Aromaterapija je brzi lijek za kronični umor.

Šesti korak: Ograničite unos kofeina

Čini se da je kofein sjajan način za povećanje energije, ali dolazi s posljedicama. Kofein vam može dati lažni osjećaj energije i natjerati vas da pijete sve više kave.

Sedmi korak: Jedite što više povrća

Ako patite od kroničnog umora, pokušajte uključiti povrće svih boja u svoju prehranu tijekom dana kako biste dobili njegove jedinstvene hranjive tvari i dobrobiti.

Foto: Pexels, Unsplash