Ako patite od kroničnog umora i osjećate se kao da se “vučete” od jutra do večeri, dan za danom, možda su krive vaše navike. Probali ste sve, od kave do popodnevnog drijemeža, ali baterije su vam još uvijek prazne? Preispitajte svoje navike – one mogu biti izvor kroničnog umora.

Koje navike izazivaju kronični umor

1. Premalo spavate

San je kamen temeljac našeg sveukupnog blagostanja, kako fizičkog tako i mentalnog. Mnogi ljudi podcjenjuju moć dobrog sna, misleći da mogu dobro funkcionirati manje od preporučenih 7-9 sati. Ako stalno zijevate ili se osjećate kao u magli, ovo bi mogao biti način na koji vam vaše tijelo govori da mu je potrebno više odmora. Razmislite o tome, ako svom tijelu ne date dovoljno vremena da se napuni, kako možete očekivati ​​da ćete imati dovoljno energije? Računica je jednostavna: manje sna znači više umora. Stoga, ako imate kronični umor, razmislite o svojim navikama spavanja.

2. Uvijek ste u pokretu

Živimo u brzom svijetu u kojem se usporavanje često čini kao luksuz koji si ne možemo priuštiti. Od trenutka kada se probudimo do trenutka kada zaspimo, neprestano smo bombardirani zadacima, poslovima i obavezama. A naša tijela nisu dizajnirana da budu pod stalnim stresom i stalno u akciji. Ako ste uvijek u pokretu – nikada ne uzimate pauzu, to je kao da pokrećete motor automobila bez zaustavljanja radi održavanja. Naravno, možda ćete stići tamo gdje trebate biti, ali pod koju cijenu? Konstantno kretanje može vas fizički i psihički iscrpiti, a kronični umor je neizbježan. Možda je vrijeme da se odmorite i priuštite si odmor koji zaslužujete.

3. Ne pijete dovoljno tekućine

Svaki sustav u našem tijelu treba vodu kako bi pravilno funkcionirao. Kada smo dehidrirani, tijelo mora više raditi, zbog čega smo dehidrirani. Pijete li dovoljno vode? Jednostavna promjena kao što je hidracija mogla bi biti ključ za povećanje vaše razine energije.

4. Preopterećujete se šećerom

Svi smo to radili (ili još uvijek radimo) – posegnemo za slatkišima ili sokovima kako bismo podigli energiju. Ali  to je zamka! Dok vam šećer trenutno daje nalet energije, nakon njega slijedi pad koji vas može učiniti još umornijima. Tijelo brzo prerađuje slatku hranu, uzrokujući skok šećera u krvi nakon kojeg slijedi pad. Ovaj jo-jo efekt može učiniti da se osjećate umorno i tromo. Ako je vaša prehrana bogata šećerom i stalno se osjećate umorno, možda je vrijeme da smanjite unos šećera. Umjesto toga, jedite hranu koja sadrži složene ugljikohidrate koji omogućuju sporije i dugotrajnije oslobađanje energije.

Foto: Pexels