Unatoč nepredvidljivim i turbulentnim uvjetima u kojima živimo posljednje dvije godine umjetnice i umjetnici svih vrsta izričaja i sfera djelovanja prkose vremenu i predano stvaraju nastojeći oplemeniti naše živote i svakodnevnicu

U niz takvih autora spada i mlada riječka umjetnica Kristina Kinkela Valčić čijom je samostalnom izložbom “(Ne)poznati krajolici” započet projekt “Jedna mladost: ciklus izložbi mladih autora” u Galerijici u Matuljima. Projekt je pokrenula udruga Foliot uz podršku Primorsko-goranske županije i Općine Matulji, a Kristina Kinkela Valčić predstavila se recentnim ciklusom radova koji su po prvi put prezentirani javnosti upravo na ovoj izložbi.

Kristina Kinkela Valčić
Kristina Kinkela Valčić – Familiar landscape 1 2 3

Iako mlada, Kristina se već profilirala kao umjetnica primarno apstraktnog izričaja čija djela umjetničinim prirodnim osjećajem za sklad i unutarnju dinamiku slike zadržavaju pogled promatrača navodeći ga da zaroni u dubine vlastite osobnosti. Kako se navodi u katalogu izložbe:

“Stvarajući u ekspresionističko emocionalnoj maniri Kinkela Valčić prenosi svoje apstraktne mentalne mape koje se u svojim višeslojnim namazima raznih medija međusobno prožimaju, negiraju, nadopunjuju, koketiraju te zajedno tvore harmonične imaginarne krajolike. Ti krajolici nisu inspirirani stvarnim mjestima već unutarnjim emocionalnim stanjima pretočenim u vizualni oblik.”

“Nastali oblici nisu unaprijed planirani već proizlaze i evoluiraju iz višeslojno prožetih, manje ili više transparentnih slojeva. Može se reći da je proces stvaranja vrlo intuitivan i intiman. To ukazuje na činjenicu da je u samom stvaranju rada od presudne važnosti identitet autorice i njena unutarnja stanja. Nerijetko, u kontrastu sa slobodnim, gotovo organskim oblicima koristi snažne geometrijske oblike koji predstavljaju svojevrsne mentalne okvire koji nam se i u realnom svijetu nameću na isto neprirodan način. Rezultat dozvoljava promatraču da sam doživi i osjeti rad na svoj vlastiti način te ga potiče na maštanje i potpuno oslobađanje od realnosti.” U kratkom razgovoru s Kristinom saznajte više o projektu i galeriji, ali ponajviše o samoj umjetnici kojoj je pripala čast da otvori ciklus izložbi mladih autora.

Kristina Kinkela Valčić

Upravo tvojom izložbom je započeo projekt “Jedna mladost: ciklus izložbi mladih autora”. O kakvom je projektu riječ? 

“Jedna mladost: ciklus izložbi mladih autora” projekt je kojeg je pokrenula Udruga Foliot, jedna od respektabilnijih kulturnih udruga u Općini Matulji kada je u pitanju edukacija i kreativni razvoj djece i mladih. Cilj je predstaviti mlade autore koji kontinuirano stvaraju i predstaviti ih lokalnoj i široj publici u Galerijici – galerijskom prostoru otvorenom prema centru frekventnih Matulja. Projekt ima i edukativnu dimenziju s obzirom da će svi autori izlagači održati i tematske radionice za djecu. Projekt su podržali Općina Matulji i Primorsko goranska županija što daje dodatni vjetar u leđa kako organizatoru tako i nama umjetnicima. Oduševljena sam da su upravo “(Ne)poznati krajolici/ (Un)familiar landscapes” uvod u cijeli projekt s obzirom da su ujedno i premijerno javno izloženi kao ciklus.

Kristina Kinkela Valčić Kristina Kinkela Valčić

Kako je bilo na otvorenju i kakve su povratne reakcije posjetitelja?

Otvorenje je proteklo u prisustvu dragih ljudi, prijatelja i  ljubitelja umjetnosti. Zahvalna sam voditeljici Foliota Nikolini Hrgi i općinskom načelniku Vedranu Kinkela na divnim uvodnim riječima. Kod mene je uvijek, prilikom ovakvih događaja, prisutna jedna mala doza treme, ali reakcije su bile više nego pozitivne. Lijepo je u ova pandemijska vremena, kada su druženja ograničena, provesti vrijeme raspravljajući o umjetnosti, izmjenjujući iskustva i nove ideje (uz pridržavanje svih epidemioloških mjera).

Kristina Kinkela Valčić

Za one koji ne stignu na izložbu mogu li negdje online vidjeti tvoje radove?

Da većina radova i ostale aktualnosti nalaze se na mom Instagram profilu @kristinakv.art, a od početka prosinca bit će aktivna i web stranica.

Što želiš potaknuti u promatraču putem svojih radova?

Radovi su nastali spontano i impulzivno, gotovo na granici svjesnog i nesvjesnog. Oni su vizualna reprezentacija jednog ili više specifičnih trenutaka, emocija, vrijednosti, znanja, kontinuiranog stvaranja i otkrivanja sebe kao umjetnika i sebe kao pojedinca. Taj dio sebe, taj trenutak kojeg oslobodim i prenesem na platno vrlo je intiman, čist i neponovljivo specifičan. Vjerujem da i promatrači taj prezentirani vizualni kôd percipiraju na sebi svojstven i subjektivan način. Apstrakcija dozvoljava maštanje i da svatko u nekom djelu prepozna jedan dio sebe. Osobno smatram da sanjarenje ima vrlo blagotvoran efekt na ljudski organizam i ako moji radovi nekome bar na trenutak otvore prozor u nesputane dimenzije ja sam zadovoljna.

Kristina Kinkela Valčić Kristina Kinkela Valčić Kristina Kinkela Valčić

Uočljiva je dominacija plave boje na predstavljenim radovima? Zašto plava i dominira li ona i općenito u tvom likovnom stvaralaštvu?

Izgleda da plava zaista prevladava i dominira na mojim radovima. Možda nije prikladno izraziti se da volim plavu boju, ali ona se nekako prirodno nametne i provlači kroz radove. Općenito sam produktivnija ljeti pa stvaranje na otvorenom, nerijetko kraj mora, ima svoj utjecaj na to. Trenutačno radim na seriji slika u malo agresivnijem ekspresionističkom poletu pa je i spektar boja nešto drugačiji.

Kristina Kinkela Valčić
Summer vibes

flash!

Nadamo se da smo vas ovim kratkim predstavljanjem intrigantnog, dinamičnog i kontemplativnog opusa mlade riječke umjetnice Kristine Kinkela Valčić uspjeli odmaknuti od ne uvijek tako lijepe svakodnevnice i ukazati na beskrajne mogućnosti i kvalitete hrvatske suvremene umjetnosti.