(Iris Apfel na New York Fashion Week, 2013/Getty Images)

Ova samoprozvana ‘gerijatrijska starleta’ danas je jedna od najvećih modnih ikona koja je poznata po svom osebujnom i ekstravagantnom modnom stilu. Iris Apfel rođena je 29.8.1921. godine u New Yorku , što znači da je modna ikona ušla u 97-mu godinu života!

Ova poznata dizajnerica interijera rođena je u dobrostojećoj židovskoj obitelji, studirala je povijest umjetnosti  te pohađala umjetničku školu. No, to ne čudi jer je njezina majka Sadye Barrel bila vlasnica modnog boutiquea te je i sama obožavala modu. Kao mlada Iris je radila za priznati modni časopis WWD, kao asistentica ilustratoru Robertu Goodmanu te za dizajnera interijera Elinora Johnsona. Sa svojih 27 godina udaje se za Carla Apfela s kojim osniva tekstilnu tvrtku koja posluje sve do 1992.godine. Poznato je da je radila i za ‘White House’, točnije za čak 9 predsjednika; Trumana, Eisenhowera, Kennedyja, Johnsona, Nixona, Forda, Cartera, Reagana i Clintona. Danas ova ‘gerijatrijska starleta’ ima i svoj dokumentarni film ‘Iris’ snimljen 2014. godine, pod palicom legendarnog producenta Alberta Mayslesa.

Kada je Iris Apfel kao mlađa djevojka kupovala u sada zatvorenom Loehmannu, obratila joj se vlasnica dućana Frieda Loehmann riječima: ‘Promatram te djevojko. Nisi lijepa, i nikad nećeš ni biti, ali to nije niti važno. Ti imaš nešto bolje, ti imaš stil’ -to je priča koju danas ponosno prepričava Iris u svom dokumentarcu. Iako ju danas njen ekstravagantni modni stil i izgled čini jednom od najvećih modnih ikona ona o njemu kaže: ‘Oblačenje mi je najmanja briga. Stil ili je ili nije zapisan u vašim genima, ali ako ga imate morate ga i dalje njegovati.

Poznata je po nošenju glomaznog nakita od plastike ili stakla, eklektičnim i šarenim uzorcima, velikim ‘čupavim’ kaputima te prevelikim okruglim naočalama. Iako se ne vidi kao modna ikona, njoj u čast se priredila izložba naziva ‘Rare Bird: The Irreverent Iris Apfel u Metropolitan Muzeju umjetnosti u NY 2005. godine. A, među ostalim ostvarila je i suradnju s MAC-om 2011-te godine gdje lansira liniju ruževa, lakova za nokte i sjenila pod svojim imenom. Na upit o uspjehu odgovara ‘Ništa što sam ikada učinila, nisam namjeravam učiniti. Sve se dogodilo samo.’- objašnjava Iris.

Ako želite plijeniti pažnju poput osebujne Iris Apfel, predlažemo vam nekoliko odjevnih komada u kojima nećete proći nezapaženo.

Yves Salomon, pernata bunda, 650 eura,netaporter.com

Zara, ukrašeni džemper, 499,90 kn

Joseph, ženske hlače, 3.700,00 kn, Heraldi for Women

Stradivarius, lakirane loafers ravne cipele, 143,90 kn

Pull&Bear, koraljna ogrlica, 99,90 kn

Police, naočale, 940,00 kn