Nakon našeg putopisa o dvostrukoj otočkoj avanturi gdje otkrivamo “divlje” ljepote Cresa i uglađenu privlačnost Lošinja, posebno izdvajamo Konobu “Mare” koja se nalazi u slikovitom Osoru, gradiću koji spaja ova dva otoka – budući da bismo se tamo definitivno voljeli ponovno vratiti. 

Vlasnica Konobe i osoba zaslužna za recepte jela po kojima ćemo zasigurno pamtiti okuse i mirise otoka Cresa je Mirjana Hrga – poznata televizijska novinarka koja se odlučila za zaokret u svojoj profesionalnoj karijeri. Sa željom da “udahne malo života u predivni Osor i odmori se uz jednu posve novu zanimaciju”, 2020. godine otvorila je Konobu “Mare” čije ime predstavlja hommage njenoj majci. 

Simpatično uređena konoba s čak tri terase nalazi se u okviru stare kuće koja je prethodno bila prilično zapuštena, stoga je “trebalo mnogo vremena i truda uložiti u zahtjevne građevinske radove, a u estetskom smislu samo malo osvježiti.”

No izazovno je bilo i formirati kvalitetan tim, a naročito kad je u pitanju chef kuhinje. Trenutni chef, za kojeg Mirjana otkriva da ga je inicijalno priželjkivala za tu poziciju te je stoga zahvalna da je postao dio tima – je Daniel Skokić.


No iako je ovaj vrhunski kuhar specijaliziran u visokoj gastronomiji, u Konobi “Mare” kuha prema drukčijoj filozofiji koja, kako objašnjava Mirjana – “
ne traži skupe „pjenice” i dizajn na uštrb količine domaćih, kvalitetnih i svježih namirnica od najboljeg pršutara, sirara, majstorice tijesta, boškarina, pulića i domaćih vinara”. Upravo zato dodaje da je gastro-diplomacija pomalo podcijenjena disciplina unatoč tome “što čovjek zemlju pamti po ljepoti prirode, gastronomiji i zabavi.” Zanimljivost ove konobe je svakako činjenica da se chef kuhinje morao uklopiti u već zadani koncept umjesto da osmišljava cijeli meni, jednako kao i slastičarka Snježana Lukačić koja je zaslužna za predivnu tortu od malvazije koju smo imali priliku probati za desert – a riječ je o receptu koji je Mirjani bio dar od prijatelja za otvorenje konobe. 

Jelovnik je baziran na lokalnim namirnicama iz Istre i Kvarnera, pri čemu se za pripremu koriste samo “sol, papar, začinsko bilje, mascarpone te želatina kao vrh dekadencije kod slastica ukoliko je potrebna”. Zbog fokusa na sezonalnost i svježinu namirnica, regionalne delikatese te domaću tjesteninu koju radi Dorijana Peteh iz Istre, konoba nema mnogo jela u ponudi. Kako ističe Mirjana, to nije ni moguće ako želite imati kvalitetu: “Kod nas nije moguće jesti ribu prve klase ili škampe ako nije zatraženo dan ranije. Tek tada počinje potraga za ribarima koji su digli mreže, a ukoliko nisu radi lošeg vremena, obavijestimo gosta da njegovoj želji nećemo moći udovoljiti.”

Među jelima koja su se do sada pokazala posebno popularnima izdvaja janjetinu „na umido” i gulaš od boškarina, pulića ili jelena.
“Kada smo počeli raditi cresku janjetinu, došla je jedna ovdašnja gospođa s mnogo iskustva u kuhinji i pitala me „Sine, zašto izmišljate ono što ovdje nikada nije bilo? Janjetina „na umido” je oduvijek naš recept i to kuhajte!” Poslušali smo je – janjetina se 3 i pol sata kuha u vlastitom šugu, bez mililitra ikakve dodatne masnoće.”

 Ovu autentičnu gastronomsku filozofiju prepoznali su i gosti, stoga Mirjana naglašava – “njihov osmijeh je naša „zvjezdica”, dodajući da se iza toga krije veliki trud koji će možda u budućnosti opisati u knjizi “Od ratnih terena do kuhinje”. 

A mi se svakako nadamo da ćete i vi pronaći put do Osora i Konobe “Mare”, a u međuvremenu možete pogledati njihovu Facebook stranicu za više informacija. 

Foto: Konoba “Mare”