U društvu u kojem rad i produktivnost vladaju našim danima, dokolica i odmor su zanemareni. Međutim, odvajanje vremena za sebe jedan je od ključeva sreće. Ali “previše” slobodnog vremena također može naškoditi našem blagostanju. Dakle, koliko sati trebamo posvetiti svojim hobijima da bismo bili sretniji?

Posao, psihički napor… Mnoge žene ne stignu uživati u “slobodnom vremenu”. No, ti su odmori nužni kako nas ne bi svladali umor i depresija. No neki istraživači tvrde da je previše vremena posvećenog odmoru također loše za našu psihu. Stoga je potrebno kvantificirati vrijeme odmora koje nam je svakodnevno potrebno.

Vrijeme za sebe i nivo sreće

Nije iznenađujuće da imati vrlo malo slobodnog vremena svaki dan nije dobro za naše blagostanje. A znanost je ta koja to potvrđuje. Studija, objavljena u rujnu 2021. u Američkoj udruzi psihologa, proučavala je utjecaj slobodnog vremena na razinu sreće pojedinaca. A nedavna studija pokazala je da su sudionici “s manje od dva sata slobodnog vremena dnevno prijavili povećani stres, što znači da su jednostavno bili previše zauzeti poslom, obavezama, brigom o djeci ili drugim brigama da bi maksimalno povećali svoju sreću”, kaže Max Alberhasky, istraživač na Sveučilištu u Austinu, za Psychology Today. No dok je svakodnevno provođenje vremena opuštajući se, razmišljajući o sebi ili bavljenje hobijima povezano s velikim zadovoljstvom, čini se da previše slobodnog vremena nije tajna sreće. Pogotovo zato što to dovodi do stvarnog nedostatka produktivnosti i gubitka smisla koji je dan našim danima.

Previše slobodnog vremena šteti našem blagostanju

Jeste li godinama sanjali o tome da napustite posao i sve vrijeme provodite na plaži, ispijajući koktele i čitajući knjige? Međutim, iako je ta želja prirodna koliko i široko rasprostranjena u populaciji, “imati neograničeno slobodno vrijeme nije uvijek tako nevjerojatno kao što se očekuje”, nastavlja Max. Doista, kao što neki umirovljenici doživljavaju, previše vremena za sebe može biti frustrirajuće. A više od pet sati slobodnog vremena svaki dan dovest će do ozbiljnog umora kod pojedinaca. “Konstantno obilje slobodnog vremena šteti sreći zbog dosade”, dodaje Max. Dakle, “naši rezultati pokazuju da ispunjavanje cijelih dana po volji može učiniti osobu jednako nesretnom. Umjesto toga, ljudi bi trebali pokušati imati umjerenu količinu slobodnog vremena kako bi ga provodili kako žele”, rekla je Marissa Sharif, profesorica s Whartona i autorica studije.

Jednako je važno kako provodimo slobodno vrijeme

“Napokon, idealno bi bilo imati slobodnog vremena svaki dan da bi se osjećali sretnima, to je upravo ono što je potrebno”, kaže Max. Međutim, jednako je važno kako provodite to slobodno vrijeme. “Kada se slobodno vrijeme koristi na produktivnije načine, kao što je igranje timskog sporta ili volontiranje, pet ili više sati dnevno može održati ili čak povećati sreću.” Slično tome, slobodno vrijeme provedeno u druženju s drugima ima sličan pozitivan učinak, dok nas provođenje pet ili više sati slobodnog vremena može učiniti i nesretnima, izoliranima, zaključuje istraživač. Iako nije svatko u mogućnosti osloboditi barem dva sata slobodnog vremena svaki dan, ključno je imati “nekoliko trenutaka bez stresa za sebe”. “Važno je posvetiti nekoliko sati dnevno sebi i provesti ih onako kako želite, a ne potrošiti ih na obaveze”, podržava Cassie Mogilner Holmesn, koautorica studije.

Foto: Unsplash