O vitaminu D puno se počelo pričati na temu imuniteta i zaštite od koronavirusa. On je svakako važni saveznik vašeg zdravlja, no i dalje ga prakticirajte pametno.

Vitamin D, koji su mnogi zamijenili sa sunčanjem, svakako je važan kada se radi o zdravlju. Osim što čuva naše kosti, utječe i na razinu kalcija koja po tom pitanju također ima važnu ulogu. Utječe i na zdravlje mozga, srca, mišića, kako smo i spomenuli – dobar imunitet, te na kožu. Većina ljudi ima ga u tijelu premalo, jednostavno jer većinu vremena provodimo u zatvorenom.

No, toliko pisanja o važnosti vitamina D navelo je ljude da se i više sunčaju, odobito u i nakon doba samoizolacije. Neki su čak odlučili zaboraviti na SPF zaštitu kako između njihove kože i blagotvornog vitamina ne bi bilo zapreka. Ovo je jedna od najvećih zabluda po pitanju apsorbiranja vitamina D – svakako i dalje koristite zaštitu od sunca. SPF može utjecati na nešto manju unos, no veća je šansa da će vam sunce opasno ugroziti zdravlje kože.

Koliko je uopće potrebno izlagati se suncu?

Kako biste ‘upili’ dovoljno vitamina D bit će dovoljno da se sunčate od 10 minuta do sat vremena (jako ovisi i o tipu kože koji imate). Kako smo rekli i u početku – nikako ne zaboravite za SPF zaštitu. Osim toga, vitamin D možete uzimati i kao suplemente, pronaći ćete ih u svakoj ljekarni ili drogeriji, u kapsulama, spreju ili tekućem obliku.

Vitamin D možete pojačati i s hranom, a osobito ga ima u ribi – poput lososa, haringe i sardina. Možete uzimati i ulje jetre bakalara koje je jako popularno ili jednostavno konzumirati više tune, pa čak i onu u konzervi. Možete ga pronaći i u jajjima, točnije žutanjku, gljivama te kravljem i sojinom mlijeku. Njime je bogat i sok od naranče, ali i zob te neke žitarice. Dakle, već u samom jednom doručku možete si priuštiti jako puno vitamina D.

Zato ostavite sunčanje po strani, izložite kožu suncu samo onoliko koliko je zdravo i to u jutarnjim ili kasno popodnevnim terminima, a ako pitate stručnjake bit će vam dovoljno čak i samo 10 minuta. Za sve ostalo tu su suplemetni i pametno osmišljena prehrana!

Foto: Unsplash