Nakon osnivanja KUĆĆE 2021. godine, kustoski kolektiv koji čine Jurica Mlinarec, Klara Petrović i Luja Šimunović, premijerno se predstavio na 36. izdanju Salona mladih pod nazivom “PARAZITI” (2022.).

Ovog ljeta kurirali su 63. izdanje Porečkog annala (2023.), a u međuvremenu su pokrenuli eksperimentalni rezidencijalni program DNEVNA SOBA, te otvorili novi rezidencijalni i galerijski prostor u Zagrebu. U tom prostoru ove jeseni i zime po prvi puta održava se i izložbeni ciklus pod naslovom “Rekli su mi da planet ima živčane završetke”.

Riječ je o seriji samostalnih izložbi koja će, nakon njihovog premijernog predstavljanja u sklopu 63. Porečkog annala, predstaviti nove produkcije mlađe generacije domaćih i regionalnih umjetnika/ca i kolektiva zagrebačkoj publici u galerijskom prostoru kolektiva KUĆĆA. Annale i njegov nastavak u Zagrebu posvećeni su umjetničkim strategijama disrupcije stvarnosti korištenjem iracionalnih, magičnih i sakralnih okvira, a predstavit će se Robert Fenrich, Andrej Beštak i Anja Leko, ROSE kolektiv, Gaia Radić, Marianna Nardini i Andrej Škufca.

Andrej Beštak & Anja Leko – Songs of the Owls 63. Porečki annale

Prema kustoskom konceptu, u sklopu ciklusa istražuju se mjesta “nestabilnosti, trenutnih stvarnosti u stalnim procesima postajanja i nestajanja, prijelaznih subjekata i karnevalskih suspenzija, privremenih ekstenzija u nove nematerijalne, nadrealne i digitalne svjetove.” Pozvani umjetnici tako predstavljaju nove načine izgradnje svjetova s onu stranu modernističkih obećanja utopije kroz razum i napredak, prigrljujući iracionalnost, praznovjerje i pristranost. Tako se u KUĆĆI mogu pronaći objekti teorija zavjere, hibridna bića koja se rađaju iz mjesta prometne nesreće, digitalni krajolici u kojem se začudne ljudske i ne-ljudske prisutnosti tek naziru, te nova kompjuterski generirana virtualna influencerica.

Kolektiv KUĆĆA otvorio je ciklus samostalnom izložbom Roberta Fenricha “suddenly it was clear, yesterday is just a fever dream” 13. listopada, a već ovog petka, 17. studenoga stiže nastavak – izložba Andreja Beštaka i Anje Leko “Songs of the Owls”. Motivirani narodnim predajama, praznovjerjima i mitološkim narativima o sovi, Beštak i Leko, koji se smatraju pripovjedačima priča vizualnim jezikom i zvukom, a ne riječima kako bi stvorili emotivnu razmjenu između umjetničkog djela i publike u novom radu  predstavljaju multimedijalno svetište posvećeno ovoj životinji koja zauzima ulogu božanske figure.

Robert Fenrich - suddenly it was clear, yesterday is just a fever dream
Robert Fenrich – suddenly it was clear, yesterday is just a fever dream
Robert Fenrich - suddenly it was clear, yesterday is just a fever dream
Robert Fenrich – suddenly it was clear, yesterday is just a fever dream

Foto: PR