U Zagrebu, Splitu i Dubrovniku predstavljen je Kolašin Valleys, prvi planinski resort na skijaškim stazama u Crnoj Gori. Okupljeni gosti – osobe iz poslovnog svijeta i javnog života, prvi su imali prilike proviriti u jedan od najuzbudljivijih projekata u Europi.

Crna Gora više od desetljeća ostvaruje rast prihoda od turizma i portfelja investicija u luksuzne destinacije na moru, ali i na planini gdje je primarno u razvoju i rastu posljednjih godina preuzeo Kolašin.

Uz nekoliko gradskih hotela, na samom skijalištu Kolašin razvija se Kolašin Valleys, prvi hotelsko-stambeni kompleks na skijaškim stazama u Crnoj Gori. Cjelogodišnje planinsko odmaralište s hotelskim sadržajima i kolekcijom ekskluzivnih vila – planinskih kućica (chalets) smješteno je u bajkovitom alpskom ambijentu na obroncima Bjelasice, uz izvanredno skijalište s trenutno 45 kilometra skijaških staza.

Planinski resort na nadmorskoj visini od 1450 i 1600 metara, čiji projekt potpisuje Ecosing, svjetski poznati kanadski studio za planiranje skijališta, ove zimske sezone otvorit će vrata svog prvog hotela Swissotel Resort Kolašin.

„Naša vizija uključuje pozicioniranje Kolašin Valleys kao vodećeg planinskog resorta u jugoistočnoj Europi, koji nudi izuzetne usluge i doživljaje i to ne samo zimi. Otvaranje naših hotela, ove i narednih pet godina, dio je ambicioznog plana razvoja područja Bjelasice, koji uključuje izgradnju 141 kilometra skijaških staza. Time Bjelasica, uz naše ljetovalište, postaje vodeća destinacija u široj regiji“, najavio je Marko Gvozdenović, predstavnik Kolašin Valleys na predstavljanju tog planinskog kompleksa u Hrvatskoj.

Do kraja iduće godine planirano je otvaranje četiri hotelska objekta s 317 jedinica, a u iduće tri godine dodatnih šest objekata čime će hoteli dobiti više od 700 smještajnih jedinica. Trogodišnji plan također uključuje razvoj najmanje 30 ekskluzivnih planinskih kućica, kao i brojne druge sadržaje i ekskluzivne barove, restorane, barove, wellness i SPA centre i druge sadržaje.

„Naš cilj je stvoriti ekskluzivno planinsko odmaralište koje će se istaknuti u regiji i privlačiti posjetitelje tijekom cijele godine širokim spektrom hotelskih sadržaja i usluga. Planiramo uspostaviti izuzetnu investicijsku priliku kroz atraktivan program iznajmljivanja i povrata investicije, kao i vrhunsku destinaciju koja nudi nenadmašna iskustva za one koji traže dom za odmor ili avanturu u srcu Crne Gore“, dodao je Gvozdenović.

Kolašin Valleys obuhvaćaju dva povezana, ali različita skijaška sela: 1450 Nest i K16 Peak. Oba su ski-in/ski-out destinacije. 1450 Nest nastao je na mjestu najstarijeg i najpoznatijeg crnogorskog skijaškog centra. Slikovita atmosfera, orijentirana na dinamičan život, čini ga idealnim mjestom za one koji traže živo, aktivno i energično okruženje. K16 Peak je novo crnogorsko skijalište, idealno za obitelji, koje nudi mirnije i skrovitije okruženje, u kombinaciji s luksuznim i suvremenim sadržajima koji uključuju vrhunske restorane, glamurozne butike i trgovački centar.

Swissôtel resort Kolašin bit će otvoren u naselju K16 Peak u zimskoj sezoni 2023/24, kao prvi planinski hotel tog brenda na Balkanu. Hotelski kompleks nudit će 201 modernu i udobnu smještajnu jedinicu za ljubitelje ski-in/ski-out koncepta i aktivnosti na snijegu, ali i ljetnog odmora na planini, uz planinarenje, boravak u prirodi i druge ljetne planinske atrakcije. Gosti će moći uživati u sofisticiranim restoranima, aperitiv baru, SPA centru, koristiti usluge skijališta i druge pogodnosti.

Kolašin Valleys je smješten na skijaškim stazama najzelenije crnogorske planine Bjelasice, između Nacionalnog parka Biogradska gora, Moračkih planina i Komova te kanjona Tare koji je pod zaštitom UNESCO-a.

U narednih pet godina Kolašin Valleys će u oba naselja imati 16 hotela i sedam apartmanskih zgrada sa najviše četiri kata, izgrađenih od francuskog ariša i kamena; 73 planinske kuće (chalets), restorana i barova, vrhunski SPA centar i moderno opremljene skijašnice te ostali sadržaji za cjelogodišnji boravak. Skijalište Kolašin ima 45 kilometra skijaških staza, od planiranih 141 km.

Pored radova na objektima Swissôtel Resorta Kolašin, privode se kraju radovi na hotelu Grand Chalet u naselju 1450 Nest, koji će biti otvoren idućeg ljeta, te izgradnja prvih planinskih vila. Projekt planinskog centra potpisuje kanadski studio za planiranje skijališta, Ecosign, koji je i autor prostornog plana regionalnog razvoja Bjelasice i Komova, a do sada je projektirao više od 400 skijališta i skijaških sela za tri Zimske olimpijske igre.

 

Tekst i fotografije: Promo