KOIKOI, beogradska indie četvorka i jedan od najfascinantnijih live bendova regije, potpisali su za uglednu francusku booking agenciju Voulez-vous Danser i pridružili se njihovom dugačkom popisu sjajnih nezavisnih imena.

Veliki korak prema internacionalnom tržištu grupa tako će napraviti unutar agencije koja zastupa artiste kao što su Faithless, Travis, The Raveonettes, Saint Etiene, Mouse On Mars, Bikini Kill ili Alice Glass.

KOIKOI

Paralelno s ovim izuzetnim uspjehom grupa je nedavno nagrađena kao mlade snage godine u Srbiji. Priznanje koji nosi ime „Miroslav Miša Aleksić“ u sklopu glazbene nagrade GODUM dodjeljuje srpsko „Udruženje muzičara jazz, zabavne i rock muzike“. Posebna čast grupi ukazana je izvođenjem hita „Misisipi“ od strane Big Benda RTS-a.

Koncert u Zagrebu

Ovim sjajnim rezultatima KOIKOI privode kraju ciklus svog hvaljenog debija „Pozivi u stranu“, a jedna od lokacija na kojem će ga koncertno zaokružiti je zagrebački klub Močvara gdje stižu u petak 17. studenog. Kao predgrupa u klubu na savskom nasipu pridružit će im se beogradski Proto Tip. Ova indie-noise četvorka krenula je s kompilacije „Hali Gali“ 2019. godine, da bi već sljedeće sezone izbacili EP „Strah od izvesnog“. Svoje najzapaženije izdanje grupa je zakucala u veljači 2023., fantastičan album „S ivice sanjanja“ kojeg će premijerno svirati u Zagrebu. KOIKOI je najlakše nazvati indie-rock bendom, ali u njihovoj glazbi krije se puno više toga. Iz njihove izdavačke kuće Moonlee Records reći će kako bend slušatelje začara „transžanrovskim kombiniranjem autohtone glazbene tradicije i suvremenih zapadnih trendova“, a ako se onoj sintagmi indie-rock trebaju dodati još neki „opipljivi“ žanrovi, to se može napraviti s pojmovima post-punk, dream-pop ili disco-punk.

Kako god ih nazvali, jedno je jasno – KOIKOI su trenutno jedno od najzanimljivijih regionalnih imena, saznajte dalje u tekstu što su nam o svojoj glazbi, a i još ponekim drugim stvarima, otkrili…

Nakon nekoliko godina vraćate se u Zagreb. Prijašnji koncert odvijao se u pandemijskim uvjetima, a sada ćete nastupiti u “normalnoj” atmosferi. Imate li kakva očekivanja? Kako stojite s izazovima i promjenama, iznenađenjima…?

Mi znamo što će se ovog puta dogoditi, tako da bismo samo mogli da nagovijestimo što biste vi mogli od nas da očekujete. Mnogo skakanja,znojenja i guranja. Sve ono što nismo uspeli prošlog puta. Volimo intimne prostore poput Močvare gdje nam je publika blizu. Malo smo više ovoga leta nastupali na većim festivalskim binama, to naravno da ima svojih čari i prednosti,ali moram da priznam da smo se jako uželjeli klupske svirke. Taj osjećaj kad dišemo svi zajedno jedni uz druge bez pregrada i distance je neprocjenjiv. Svakako smo bend koji prigrli svaki izazov i izvuče iz njega ono najbolje, a čini mi se da to ljudi i primijete i cijene.

Publika i kritika vas opisuje kao indie bend s mnogo žanrovskih utjecaja. Kako biste vi sami sebe opisali i zašto? Kanalizirate li neke svije idole, utjecaje svjesno…?

Kroz našu muziku na dnevnom nivou utjecaji prodiru i samo se nižu i gomilaju. Mi smo kao neko dijete koje po prvi put upija impresije, tako i mi. Što god da čujemo da nam se sviđa, svaki koncert koji nas razvali, djelić zadržimo za sebe i inkorporiramo. Naravno, da to uglavnom nije na svjesnom nivou, već kroz svirku shvatimo koji su utjecaji novi. Mada, bilo je i situacija da nas neki bend toliko odvali poput Idles-a na INmusic 2022. da smo došli u studio i bili iz fazona kako se ovaj zvuk jebeno pravi.

Svačega tu ima, mi uglavnom pustimo ljude da sami učitaju žanrove i utjecaje i uvijek nas raduje što tko čuje u našoj muzici. Nikad nije isto i uvijek se nađe neki bend za koji možda nismo ni znali.

Možete li mi objasniti svoj princip rada, kako nastaje vaša glazba, stvarate li ju svi ili postoje podjele u procesu?

Muzika uglavnom najčešće nastaje na samoj probi u studiju. Počnemo od neke teme, rifa, ritma… i onda to razrađujemo kroz improvizaciju. Desi se da jednu temu nekad vrtimo u krug po 30 minuta, dok se ne pronađe neki put ili kanal u dalju razradu. Ne dosadi nam, prija nam repeticija, mislimo da je jako bitna karika u našem stilu, pa tako i nakon što postavimo aranžman ipak zadržimo djelić te sumanute repetitivne forme koju smo koristili u improvizacijama. Zato pjesme naše često ne budu “radio friendly” kako su govorili ranije, pop forma od 3:40. Mada kome je danas to više i važno.

Čini mi se da nemate frontmana/frontwoman, da ste svi ravnopravni. Ako je to tako, kako usklađujete svoje umjetničke potrebe i izražavanje da se nitko ne osjeća zakinutim, da svatko dođe do izražaja, da stvarno funkcionira ta ravnopravnost?

U autorskom smislu, cilj nam je oduvijek bio da svako bude autor svog instrumenta. To je pollitika benda i rijetko kad se miješamo jedni drugima u kreativnost. Naravno da se dopunjujemo i savjetujemo, ali suštinski svako je kompozitor svojih dionica. Tekstove pišemo Ivana i ja. Ne osjeća se nitko ugroženim niti zakinutim, jer nismo bend koji ima jednog ultimativnog autora, a ostali su muzičari koji prate. Jako nam je važno da svi dođemo do svog kreativnog ispunjenja.

E sad, što se organizaciono logističko menadžerskog dijela benda tiče, jako je teško gurati priču apsolutne ravnopravnosti. Pokazalo se kao pogubno za svaku zajednicu Jedan mora da preuzme neku ulogu da kažem najgrublje rečeno direktora, koji će da vuče stvari i da staje ispred benda. Mislim da je to mnogo važno, ali to ne znači da se bilo koja odluka donosi na svoju ruku. Itekako smo svi uvezani i na dnevnom nivou se konzultiramo i obavještavamo oko svega.

Koja i kakva je veza između vas, glazbe i identiteta benda? (Primijetila sam da koketirate i s folklorom iako je glazba s predznakom “urbana”)

Između nas muzike i identiteta je sve mnogo mish mash. Svi smo dosta različiti i nekad je dosta kompleksno sve nas uvezati i naše utjecaje spojiti u jedno. Zabavno nam je to s druge strane i to je sigurno faktor otud ovakav muzički izraz. Tražimo prostore gdje može da se spoji nespojivo i puštamo da vidimo kako će da se razvije. nekad uspe, to i čujete na albumu ,a nekad ne uspe, to nećete čuti nikada.

Što KOIKOI predstavlja vama? I gdje su tu životinje?

KOIKOI je jedna mnogo šira zajednica od nas četvero. Ima tu jedan pas Marli, pa drugi malo stariji pasa zvani Vučko, pa gospođa mačka Tereza, naravno Koikoi ribice, po kojima smo dobili ime. Točnije po hrani za ribice. Koikoi je zajednica divnih ljudi, životinja i biljaka i mašina.

Fotografije: Nemanja Knežević, Aleksa Bartol