Ukoliko se u proteklih 40-ak godina umjetnički rad Vlaste Delimar realizirao u mediju performansa odnosno utjelovio kroz bezbroj fotografija, kolaža, filmova i kazališnih predstava, ovom knjigom umjetnica se dokazuje i kao talentirana spisateljica.

Vlasta Delimar: “Voćarska 5”

Pisan beskompromisno, u prvom licu i s puno detalja, tekst, knjige Vlasta Delimar “Voćarska 5” se čita u jednom dahu. Vraćajući nas narativno u utopijsko okruženje vrta i kuće na zagrebačkom Medveščaku koju je 80-ih dijelila s umjetnikom Željkom Jermanom, Vlasta ne pripovijeda samo svoju umjetničku genezu, već daje jasan uvid u živote i duhovna gibanja ključnih aktera onodobne progresivne jugoslavenske kulturne scene. Kao svojevrsni performans sjećanja izveden u formatu pisma, „Voćarska“ evocira prošlost kroz estetske teksture boja, mirisa, okusa i dodira. Riječ je o dragocjenom svjedočanstvu, autopoetsko-hedonističkoj posveti mrtvim prijateljima i ljubavnicima, čije se sjene nježno insceniraju u bjelini između rečenica.

Film “Diptih, iz ljubavi u ljubav” završnica je autoričinog velikog projekta “40 godina art ljubavi Vlaste Delimar”. Rekapitulirajući desetljeća u mediju filma, autorica koristi i statičnu fotografiju, kao subverzivni element među “pokretnim slikama”. Fotografija je za Delimar “potreban nijemi prostor” unutar filma, a sam film, odnosno snimke iz video-arhiva, svjedočanstvo su ne samo zbivanja, nego i tehnologije osamdesetih, zapis koji je vremenom doživio više različitih transformacija, tehničkih degradacija i konverzija, stvarajući danas drugačiju druge kvalitete i doživljaja u odnosu, kako na prvotni zapis, tako i na statičnu fotografiju.

Drugi dio “Tišina živih skulptura u tišini oštećenih kuća” nastao je 2020. godine u suradnji s Milanom Božićem u javnom prostoru grada Zagreba. Nemoć uslijed užasa potresa, ekstremno stanje protiv kojeg se ne možemo boriti, umjetnica dijeli s drugima, uključujući tu i postradale zgrade. Riječ je o zgradama koje za Delimar imaju i intimno značenje – tu je ŠPUD, njezina umjetnička škola, Arhiv Tošo Dabac ili zgrada HNK. Za autoricu, zgrade, nose “ženski princip zaštite”, koju ovaj puta nisu mogle pružiti. “Prisustvom (naših) živih tijela-skulptura, oštećenim kućama prenosili (smo) svoju energiju kao pokušaj revitalizacije i obnove.” – kaže Vlasta Delimar.

Promocija knjige Vlasta Delimar “Voćarska 5”, u izdanju Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, održat će se u četvrtak, 16. 3. 2023. u 18 sati, u MSU Shopu. Nakon promocije knjige u dvorani Gorgona u 19 sati na rasporedu su projekcije filmova Vlaste Delimar: “Diptih; iz ljubavi u ljubav” i “Tišina živih skulptura u tišini oštećenih kuća”.

Fotografije: msu.hr, Sanja Kuzamnović