Kad zrak zamiriše na pečene kestene, jasno je da je stigla sezona jednog od najdražih deserata, odnosno kesten-pirea. Ovaj jednostavan, ali iznimno ukusan slatkiš osvojio je status jesenskog favorita zahvaljujući svojoj baršunastoj teksturi, bogatom mirisu i savršenoj ravnoteži između slatkog i orašastog okusa

Iako njegova priprema zahtjeva malo vremena i strpljenja, rezultat je uvijek vrijedan truda, a mi donosimo provjeren recept koji jamči savršeno kremast i aromatičan kesten pire!

Sastojci:

  • 500 g očišćenih kestena
  • 250 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica ruma (po želji)
  • 60 g šećera
  • 100 g maslaca
  • prstohvat soli

Za posluživanje:

  • tučeno slatko vrhnje
  • ribana čokolada ili kakao

Priprema:

  1. Svaki kesten nožem zarežite na vrhu u obliku križa pa ih kuhajte oko 25 do 30 minuta u kipućoj vodi. Kad omekšaju, ocijedite ih i ogulite dok su još topli (tako se lakše skidaju i tvrda i tanka kožica). Ako koristite već očišćene kestene iz pakiranja, možete ih odmah staviti kuhati u mlijeko.
  2. U loncu zagrijte mlijeko sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Dodajte oguljene kestene i kuhajte 10–15 minuta, dok potpuno ne omekšaju i upiju dio mlijeka.
    Miješanje:
  3. Kad su kesteni mekani, prebacite ih u blender ili ih propasirajte kroz finu cjediljku.
  4. Dodajte maslac i rum pa sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. Ako je pire pregust, možete dodati malo toplog mlijeka da ga razrijedite.
  5. Ostavite da se ohladi, a zatim spremite u hladnjak na barem sat vremena prije posluživanja.

Dobar tek!

Foto: Unsplash, Pexels