
Kad zrak zamiriše na pečene kestene, jasno je da je stigla sezona jednog od najdražih deserata, odnosno kesten-pirea. Ovaj jednostavan, ali iznimno ukusan slatkiš osvojio je status jesenskog favorita zahvaljujući svojoj baršunastoj teksturi, bogatom mirisu i savršenoj ravnoteži između slatkog i orašastog okusa
Iako njegova priprema zahtjeva malo vremena i strpljenja, rezultat je uvijek vrijedan truda, a mi donosimo provjeren recept koji jamči savršeno kremast i aromatičan kesten pire!
Sastojci:
- 500 g očišćenih kestena
- 250 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica ruma (po želji)
- 60 g šećera
- 100 g maslaca
- prstohvat soli
Za posluživanje:
- tučeno slatko vrhnje
- ribana čokolada ili kakao

Priprema:
- Svaki kesten nožem zarežite na vrhu u obliku križa pa ih kuhajte oko 25 do 30 minuta u kipućoj vodi. Kad omekšaju, ocijedite ih i ogulite dok su još topli (tako se lakše skidaju i tvrda i tanka kožica). Ako koristite već očišćene kestene iz pakiranja, možete ih odmah staviti kuhati u mlijeko.
- U loncu zagrijte mlijeko sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Dodajte oguljene kestene i kuhajte 10–15 minuta, dok potpuno ne omekšaju i upiju dio mlijeka.
Miješanje: - Kad su kesteni mekani, prebacite ih u blender ili ih propasirajte kroz finu cjediljku.
- Dodajte maslac i rum pa sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. Ako je pire pregust, možete dodati malo toplog mlijeka da ga razrijedite.
- Ostavite da se ohladi, a zatim spremite u hladnjak na barem sat vremena prije posluživanja.
Dobar tek!
Foto: Unsplash, Pexels





