“Boston Strangler” je novi film, kriminalistička drama koju je napisao i režirao Matt Ruskin, a producirao Ridley Scott. Film se temelji na istinitoj priči o Bostonskom davitelju, koji je 1960-ih ubio trinaest žena u Bostonu, Massachusetts. U filmu Keira Knightley glumi Lorettu McLaughlin, novinarku koja je objavila priču, a Chris Cooper nezinog urednika. 

Boston Strangler

Bostonski davitelj tj. “Boston Strangler” je naziv za serijskog ubojicu ili nekoliko ubojica koji su na području Bostona, u američkoj državi Massachusetts, izvršili niz od 13 ubojstava žena od 1962. do 1964. godine. Žrtvama, čiji je raspon starosti bio od 19 do 85 godina, je bilo zajedničko to da su prije ubojstava bile seksualno zlostavljane, a potom zadavljene, isto kao i da su ubijene u svojim stanovima i kućama bez tragova provale i nasilnog ulaska, zbog čega se smatralo da je ubojica prethodno, izdajući se za policajca ili radnika za održavanje, stekao njihovo povjerenje.

Ubojstva su izazvala veliku pažnju u tadašnjoj američkoj javnosti i izazvala opsežnu kriminalističku istragu koja je završena u listopadu1964. kada je profesionalni kriminalac Albert DeSalvo, nedugo nakon hapšenja za pokušaj silovanja, priznao ubojstva. DeSalvo je kasnije osuđen na doživotni zatvor, ali je nekoliko godina kasnije povukao priznanje i tvrdio je da nije Bostonski davitelj sve do 1973. godine kada je ubijen u zatvoru. Nakon toga je slučaj nastavio izazivati pažnju povjesničara i true crime pisaca, uključujući i neke članove rodbine žrtava koji su počeli tvrditi da DeSalvo nije Davitelj, odnosno da je riječ o nizu nepovezanih ubojstava. Godine 2013. je, pak, DNK analiza potvrdila da je DeSalvo počinitelj posljednjeg od 13 ubojstava.

Kako izgleda, slučaj će zauvijek intrigirati scenariste, režisere i producente, filmaše općenito. Dok film ne dođe na Hulu kanalu 17. svibnja, preporučujemo film “The Boston Strangler” iz 1968. s Tonyjem Curtisom i Henryjem Fonda u glavnim ulogama.