Anđela Mužinić (desno)

U svakom izdanju čas opisa Grazia pokušavamo pronaći inspirativne žene koje nas oduševe svojom snagom, voljom i aspiracijama. Ovog puta to su Anđela, Laura i Valentina, uspješne sportašice koje su gradeći sportsku karijeru bile i uspješne studentice na Sveučilištu Libertas, dokazujući da se sve kockice mogu posložiti uz praksu i kvalitetno teorijsko znanje. Kako su to uspjele?

Anđela Mužinić, stolnotenisačica i paraolimpijka

Anđela se bavila odbojkom, kada je doživjela nesreću zbog koje je od 13. godine u invalidskim kolicima. No to je nije spriječilo da se nastavi profesionalno baviti sportom te dobije brojne medalje i svjetska priznanja u stolnom tenisu. Zbog nemogućnosti ispunjavanja obveza koje zahtijeva redoviti studij, morala je od njega odustati, ali je zato dobivanjem stipendija za studiranje na športskom menadžmentu upisala Libertas. “Trenutačno se još dvoumim oko posla kojim se želim baviti – je li to trenerski posao, ili je to posao vođenja saveza. Smatram da bih više znanja mogla prenijeti u sportskom savezu s obzirom na stečeno znanje na fakultetu i znanje o sportu iz prve ruke”, kaže. Studiranje joj je bilo olakšano u toj mjeri što je program prilagođen zahtjevnoj agendi sportaša i jer je dobivala praktično znanje. “Najkorisniji savjet koji smo dobili na predavanjima je taj da su savezi, udruge i ustanove “tu” radi sportaša, a ne sportaši radi saveza te stjecanje znanja i kompetencija neposredno korisnih u praksi, temeljenih na primjerima.” i dodaje Termini predavanja i procedura slušanja jednog ispita te polaganje odmah nakon odslušanog predmeta jako puno pomažu sportašima. Lakše je kad imamo opciju svaki mjesec polagati po jedan ispit, nego u lipnju polagati šest ispita, što je nemoguće uza sportske obveze.”

Valentina Kramarić, atletičarka

Polaznica stručnog osposobljavanja za rad u Hrvatskom atletskom savezu osoba s invaliditetom te treću godinu zaredom voditeljica Volonterske službe Hanžekovićeva memorijala imala je veliku želju raditi u sportskom sektoru pa tako i obrazovati se u području sportskog menadžmenta. “Menadžment sporta odlično se uklopio uz bavljenje atletikom. Administrativno znanje primijenjeno u radu u sportskoj industriji izvrsno se nadovezalo na vlastita znanja koja sam stekla volontirajući i radeći na atletskim mitinzima i prvenstvima od 2011. godine do danas, a odlična predavanja profesorice Željke Marčinko Trkulja iz kolegija “Primijenjeni marketing u športu” potaknula su mi želju za tim da se okušam u sportskom marketingu”, kaže nam Valentina, čijim se radnim navikama uistinu divimo, no kao i većina uspješnih i vrijednih poput nje, nepretenciozno nastavlja te kaže da joj je ujedno pomoglo to što je “… cijeli program studija Menadžment športa odlično koncipiran, a svaki kolegij je važan i koristan za rad u pojedinim granama sportske industrije. Najvažnije lekcije koje sam naučila na fakultetu su one iz kolegija “Primijenjeni marketing u športu”, “Projektni menadžment” i “Menadžment odnosa s javnošću”. Znanja iz ovih kolegija primjenjujem svakodnevno u radu te ih smatram izuzetno važnima.”

Laura Šapić, jahačica

Studentica na smjeru Menadžment sporta i sportskih djelatnosti iznimno naglašava važnost žena u poslovanju, pa su tako u njezinom konjičkom klubu većinom sve žene. Prošle godine natjecala se u pustinjskom maratonu od 160 km kod Abu Dhabija te je tako dokazala da nema prepreke koju ne možemo pokoriti. Obrazovanje je bio logični korak: “Ovaj fakultet jedini mi je nudio mogućnost da se aktivno bavim sportom i istovremeno studiram s obzirom na moje svakodnevne aktivnosti oko pripreme konja, treninga, vođenja kluba te čestih međunarodnih natjecanja”, kaže Laura, koja stečeno obrazovanje upotrebljava u vođenju svog vlastitog konjičkog kluba koji je oduvijek htjela imati, ali zahtijeva menadžerska znanja i vještine te isto tako i marketinška znanja pogotovo u organiziranju natjecanja.

 

TEKST JE OBJAVLJEN U TISKANOM IZDANJU ČASOPISA GRAZIA 240