Najnovija istraživanja ukazuju na konkretnije i učinkovitije načine održavanja optimalne funkcije i ljepote kože u svim našim desetljećima. Suština je zapravo u uključivanju odgovarajućih kozmetičkih preparata, baziranih na specifičnim sastojcima, u određenim fazama života

Ne započinjete i ne završavate dan bez nanošenja hidratantne kreme, dok ste nedavno u svoj režim njege uključili i anti-age (jer ste ušli u “neke godine”)? Sve pohvale za vas! Njega kože u skladu s godinama postala je odavno tradicija u kozmetičkoj industriji, što je bio izravan odgovor na rezultate istraživanja. Naime, odavno je poznato da je postupni gubitak kolagena osnovni razlog smanjenja elastičnosti kože tijekom vremena. Uostalom, ova činjenica je i osnova marketinške strategije mnogih kozmetičkih brendova. Na primjer, Estée Lauder sastav svojih najnovijih proizvoda bazira na tome da vanjski faktori utječu na proces starenja čak 75 % (ostalo je genetika). Osim toga, provedena su i brojna istraživanja specifičnih učinaka različitih tvari na kožu, s naglaskom na retinoidima, ceramidima i keratinu, što će omogućiti još učinkovitiju njegu kože po desetljećima. Nažalost, precizno utvrđivanje trenutka u kojem koža počinje starjeti nije moguće budući da se ovaj proces različito odigrava kod svake žene. Međutim, na osnovi osobnih praćenja, moguće je izabrati najbolji režim njege u svakoj fazi života.

25

Što se događa?

Rezultati istraživanja pokazuju da proces starenja kože počinje u 25. godini, primarno zbog postupnog pada razine određenih proteina. Kolagen je osnovna gradivna tvar u strukturi kože zadužena za njezinu čvrstoću i otpornost, a – od sredine dvadesetih – na godišnjoj razini, njegova razina opada za 1 %. Također, u ovoj fazi života počinje se smanjivati i produkcija drugih proteina. I razina hijaluronske kiseline, ključnog elementa za hidrataciju kože koji omogućava zadržavanje vode i elastina u stanicama, počinje opadati istim tempom kao i kolagen.

Uchka Meta Light hidratantna krema
Uchka Meta Light hidratantna krema

Što možete poduzeti?

Ako dosad niste bili dosljedni u njezi kože, sad je pravo vrijeme da stvorite specifičnu rutinu koja će biti osnovni preduvjet za održavanje njezinog zdravlja i ljepote u godinama koje dolaze. Stručnjaci se slažu s time da osnovu vašeg režima njege treba činiti preparat za uklanjanje make-upa i temeljito čišćenje kože te hidratantna krema. Osim toga, obavezna je i primjena SPF preparata! Redovita primjena najbolji je ulog u budućnost jer preparat sa SPF-om odbija ili apsorbira UV fotone – sunčevu energiju koja aktivira enzime u koži odgovorne za razgradnju kolagena i elastina, kao i za posljedično opuštanje kože i pojavu bora.

27

Što se događa?

Akne! Istraživanja pokazuju da akne nisu učestala pojava samo u tinejdžerskoj dobi nego da se javljaju i u dvadesetim godinama, i to čak kod 50 posto žena. Najčešće ih uzrokuju fluktuacije hormona karakteristične za ovaj životni period. Budući da je tada i produkcija prostaglandina najveća, i razina estrogena i progesterona je povišena. Zašto? Bez obzira na to jeste li spremni za majčinstvo, vaše tijelo je u najboljem periodu za to. Zapravo, to je vrhunac reproduktivnih godina! No, uslijed hormonskog nesklada, povećava se produkcija sebuma, koji, kad se pomiješa s odumrlim stanicama kože, može stvoriti čep u porama, a to će rezultirati pojavom akni.

Skintegra Clarion eksfolirajući serum

Što možete poduzeti?

Uključite salicilnu kiselinu u svoj režim njege. Ova kiselina razgrađuje se u mastima, što znači da može prodrijeti u pore i očistiti ih od atmosferskih čestica, ostataka sebuma i odumrlih stanica kože. Na ovaj način brzo se uspostavlja optimalno pražnjenje pora, a to umanjuje rizik od pojave akni i mitesera. Preparati sa salicilnom kiselinom u koncentraciji od 0,5 do 2 % obično su sigurni u kućnoj primjeni. Ako su akne učestala pojava (veći broj i na većoj površini lica), savjetuje se primjena retinola (derivat vitamina A), koji će odrediti dermatolog. Retinol prodire u kožu i veže se za receptore stanica kože, što ih stimulira na produkciju novih stanica. Novoformirane stanice probijaju se kroz epidermis, a to rezultira prirodnim uklanjanjem odumrlih stanica s površine (i iz pora). Ipak, budući da retinol može uzrokovati upalu, neophodno ga je postupno uvoditi u režim njege. Prvo koristite preparat za čišćenje koji sadrži 0.2 % retinola, i to jednom ili dva put tjedno. Nakon šest tjedana, povećajte primjenu na tri do četiri puta tjedno. I nemojte zaboraviti na SPF preparat jer su nove, mlade stanice, čije probijanje na površinu ubrzava retinol, posebno osjetljive na djelovanje sunca.

33

Što se događa?

Pad razine i kvalitete keratina! U pitanju je glavni protein u epidermisu (površinski sloj kože) koji osigurava njezinu čvrstoću i sprječava opuštanje. Kad količine elastina i kolagena opadnu, keratin postaje fleksibilniji. Stručnjaci kažu da je kod žena sve izraženiji trend gubitka keratina već na početku trećeg desetljeća. Posljedično, sitne bore oko očiju najuočljivije su nakon buđenja (pamučne jastučnice upijaju vlagu s lica, što dodatno doprinosi tome). Još jedna pojava postala je sve učestalija kod žena ove generacije – hiperpigmentacije (tamne mrlje na koži lica), koje nastaju kao posljedica viška melanina. Izvješća iz dermatoloških ordinacija ukazuju na porast broja žena u tridesetima (najčešće u 33. godini) koje se obraćaju za pomoć u rješavanju ovog problema. Premda ožiljci od akni i hormonske fluktuacije mogu izazvati hiperpigmentaciju, njihov najčešći uzrok je prekomjerno ili višegodišnje izlaganje kože suncu bez odgovarajuće zaštite. Također, nedostatak sna ili njegova narušena kvaliteta dodatni je problem za žene koje – prema statistikama – u ovim godinama najčešće rađaju drugo dijete. Poremećaj sna uzrokuje nedostatak somatropina, hormona rasta i regeneracije koji se luči tijekom noći, dok spavamo. Osim toga, niska razina ovog hormona reducira i razinu vlage u stanicama kože, te tako i njezinu optimalnu pH vrijednost (iznosi 5.5), a posljedica je mat izgled kože.

Germaine de Capuccini Timeexpert Radiance emulzija

Što možete poduzeti?

Za početak, koristite satenske jastučnice koje će – zbog gustoće vlakana i glatke površine – spriječiti prekomjeran gubitak vlage iz kože (tijekom noći). Ako je hiperpigmentacija vaš najveći problem, svakodnevno uzimajte odgovarajuću dozu vitamina C (oralno + topično). S obzirom na to da je ovaj vitamin potentan antioksidans, neutralizirat će štetno djelovanje slobodnih radikala (nestabilni elementi iz atmosferskih zagađenja i UV zraka) koji mogu oštetiti stanice kože. Osim toga, vitamin C znatno smanjuje djelovanje tirozinaze – enzima koji ubrzava produkciju melanina, te tako i uzrokuje pojavu hiperpigmentacija. Probiotski preparati za njegu kože nahranit će koristan mikrobiom u dermisu, što će osigurati jačanje kožne barijere i uspostavljanje optimalne pH vrijednosti (5,5).

40

Što se događa?

Do 40. godine, koža gubi 60 posto prirodnih ceramida. Ove tvari povezuju i popunjavaju prostor između stanica kože, čime se osigurava zadržavanje prijekopotrebne vlage. Ceramidi, također, osiguravaju organizaciju stanica kože u dinamični matriks koji sprječava gubitak vode i, ujedno, prodor bakterija, slobodnih radikala i nečistoća iz atmosfere u dublje slojeve kože. U ovoj životnoj fazi obično se počinju primjećivati posljedice opadanja kolagena i elastina, kao i narušavanje takozvanog trokuta mladolikosti. Ako pogledate svoje fotografije iz dvadesetih godina, vjerojatno ćete primijetiti da su vam konture lica kao obrnuti trokut, s jakim i izraženim jagodičnim kostima, punim obrazima i s tek nekoliko nagovještaja bora. U četvrtom desetljeću, ovaj trokut se okreće na suprotnu stranu te crte lica “padaju” prema bradi.

Biologique Recherche maska za lice PIGM 400
Biologique Recherche maska za lice PIGM 400

Što možete poduzeti?

Povećanje razine ceramida podrazumijeva nanošenje preparata za njegu koji sadrže ove tvari. Kao što je to slučaj i s ostalim važnim supstancijama za kožu, tako su i ceramidi najučinkovitiji kad su “dio tima”, na primjer udruženi s antioksidansima. Osim toga, neophodan će vam biti i preparat koji će pospješiti produkciju kolagena.

48

Što se događa?

Tijekom perimenopauzalnih godina, žene se najviše žale na izražene znakove starenje, kao što su suha, mat koža i statičke bore (bore koje su vidljive bez obzira na pokretanje ili mirovanje mišića lica). Iako vrijeme kad započinje perimenopauza – period prije gubitka menstruacije – varira od žene do žene, obično su to četrdesete godine života. Promjene na koži posljedica su pada razine estrogena, što također uzrokuje i opadanje količine kolagena koji djeluje poput humektanta (upija velike količine vode) te kad se njegove količine smanje i koža gubi vlagu. Ovaj gubitak vode (poznat kao transepidermalni gubitak vode – TEWL) također povećava osjetljivost na djelovanje agresora iz okruženja jer oslabljuje funkcija kožne barijere. Posljedično, bore postaju vidljivije. Kontinuirani gubitak elastina u koži se, također, ubrzava u ovoj životnoj dobi te se područje oko očiju, vrata i obraza – gdje se prirodno nalazi masno tkivo – počinje opuštati.

MBR The Best noćna maska Pure Perfection 100 N
MBR The Best noćna maska Pure Perfection 100 N

Što možete poduzeti?

Primjena tretmana s hijaluronskom kiselinom prije dnevne njege ublažit će TEWL efekte jer će privući vlagu iz zraka te tako održati optimalnu hidratiziranost kože. Želite li ublažiti neujednačenosti tena, kao i suhoću, koristite proizvode s vitaminom B3, koji omogućavaju produkciju ceramida u koži. Uključite u svoj režim njege i masažu lica.

Zoe Ayla gua sha

Tehnika facijalne masaže iz kineske tradicionalne medicine, pod nazivom gua sha, stekla je ugled kao botoks s Istoka, a podrazumijeva povlačenje glatkih kristala preko lica. Studije su pokazale da ova masaža stimulira cirkulaciju, što ubrzava produkciju kolagena. Sve što podrazumijeva ova tehnika masaže, kao i potrebna oprema, može se pronaći na internetu. Preporuka je masažu lica obavljati dva do tri puta tjedno.

55 +

Što se događa?

U ovom desetljeću pojave koje ste primijetili u četrdesetim godinama života, kao što su suhoća i stanjivanje kože, postaju još izraženije. U prve tri godine menopauze, razina estrogena znatno opada. Gubite 25 posto od preostalih rezervi kolagena, 30 posto lipida u koži, dok se obnavljanje kože smanjuje za 36 posto. To je najdrastičnija promjena koja će se dogoditi s kožom tijekom cijelog života! I razina peptida će opasti. Inače, peptidi su proteinski fragmenti koji se sastoje od aminokiselina, a osiguravaju koži otpornost i jačinu. Oni su poput glasnika između stanica i aktiviraju ih na produkciju kolagena i elastina, što poboljšava izgled kože.

Što možete poduzeti?

Ni sada nije kasno da počnete koristiti retinol – to dokazuju i rezultati znanstvenih studija. On stimulira produkciju kolagena i proces obnavljanja stanica kože. Prilikom izbora preparata s retinolom, opredijelite se za onaj koji sadrži glicerin i niacinamid. Ovi sastojci u sastavu proizvoda ublažit će suhoću kože te spriječiti iritacije i perutanje koje retinol može izazvati na početku primjene. Glicerin je humektant, što znači da je koristan u primjeni na menopauzalnoj koži, koja je obično suha. Nakon toga, upotrijebite kreme ili serume s bogatim sadržajem peptida. Neka i vaša krema za noćnu njegu bude obogaćena peptidima, niacinamidom (umiruje kožu), kao i retinolom (radi sprječavanja nastanka novih bora i ublažavanja već postojećih).

The Ordinary Granactive Retinoid 2% In Squalane Tretman za njegu lica
The Ordinary Granactive Retinoid 2% In Squalane Tretman za njegu lica