Mnogi za feniranje kose kucaju na vrata frizerskih salona, a često je malo potrebno da bi od bujne kose ispala tanka i beživotna. Uz malo trikova možete isfeniranu kosu postići i kod kuće

Feniranje kose može ispasti jako, jako loše. Osim što imate osjećaj da ne znate u kojem smjeru treba držati četku, no i naporno je stalno držati fen. Ako želite fen frizuru tijekom cijele godine bez da idete u salon svakog tjedna, morat ćete naučiti kako sušiti kosu kod kuće. Uz dobre alate i proizvode, to je definitivno moguće!

BaByLiss PRO Brush Collection Ceramic Pulse

Zahvaljujući malim trikovima i proizvodima koji će vam pomoći da pojednostavite proces, u kratkome vremenu ćete se usavršiti i imati isfeniranu kosu kad god vi to želite. Složili smo kratke upute za ravnu i valovitu kosu, uz odlične preparate koji će vam pomoći da vam kosa izgleda, ali i miriše, kao da ste izašli iz salona.

Alati i proizvodi za feniranje kose

Kako biste mogli fenirati kosu “kako spada”, potrebno je imati sav alat i proizvode koji će vam to i omogućiti. Potrebno je dobro sušilo za kosu, češalj za raščešljavanje, kopče, okrugla četka, sredstvo za zaštitu od topline, proizvod za dodavanje volumena kose, ulje za kosu i ako to želite, sprej za učvršćivanje!

Olivia Garden Fingerbrush Trinity

Kako fenirati ravnu kosu?

Kod ravne kose nije toliki problem što je potrebno da izgleda ravno, već se od pogrešnog feniranja može postići efekt beživotnosti. Kako biste je podigli i učvrstili je da izgleda zamamno, prvo što trebate jest raspršiti sredstvo za zaštitu od topline po cijeloj kosi dok je još mokra, nakon toga je pustiti da se osuši barem 50 posto, a onda podignite gornji dio kose i krenite skroz od donjeg dijela.

Alfaparf Milano Semi di Lino Curls
Alfaparf Milano Semi di Lino Curls ulje za kosu

Okruglu četku za kosu držite okomito i odmaknite je od lica, krenite je kotrljati do vrha kose, sušite desetak sekundi i pustite. Ponovno kosu namotajte u četku i ponavljajte dok se pramen ne osuši. Za stvaranje volumena potrebno je podizanje kose na tjemenu, tako da je te dijelove kose potrebno umotati u četku vodoravno te je podići ravno prema gore, a sušilo za kosu postavite sa stražnje strane. Završite puderom ili sprejom za volumen na tjemenu (potrebno je samo malo da imate dugo taj vluminozni efekt) te malo prođite sprejom za učvršćivanje.

Schwarzkopf Professional Osis+ Texture Craft

Kako fenirati valovitu kosu?

Problem kod valovite kose jest taj što često ima “frizz”, pogotovo tijekom hladnijih razdoblja, zbog čega zna biti popriličan izazov fenirati je kod kuće. Stoga svojim alatima pridodajte i ručnik od mikrovlakana koji sprječava “frizz” te je nekoliko puta njime dobro zgnječite. Nakon toga stavite sredstvo za zaštitu topline i pustite da se suši do 70 posto.

Wella Professionals sprej za styling i volumen valova

Nakon toga, krenite od korijena kose koji prvo iščetkate češljem za mokru kosu, nakon toga stavite četku, zamotajte podeblji pramen i lagano otpuštajte četku prema dolje.

Nakon što se dio osuši i oslobodite ga od četke, okrenite još topli pramen oko prsta kako biste potaknuli kovrče i ostavite pramen da se ohladi u tom obliku prije nego što ga provučete. Nakon svega, dodajte ulje za kosu kako biste dodatno zagladili svoje uvojke, a možete završiti i sprejom za učvršćivanje.

 

Foto: Ferda Demir/Getty Images