Budite dio pozitivnih promjena uz zero waste u kuhinji, čime ćete doprinijeti smanjenju otpada u cijelome kućanstvu

Prema nekim istraživanjima, prosječna hrvatska četveročlana obitelj godišnje baci gotovo 300 kilograma hrane! Najviše se baca voće i povrće koje se ne uspije na vrijeme iskoristiti u jelima. Upravo zato, bio&bio je udružio snage s edukativnom ustanovom Makronova te pod vodstvom vrsnih kuharica Marine Brekalo i Željke Forden Jambrešić, održao zanimljivu zero waste kulinarsku radionicu o kojoj smo vam već pisali, kao i isprobati koji zero waste recept. 

A koje su to male stvari od velikog značenja s kojima možete krenuti već danas za smanjenje otpada u kućansku, a koje Željka i Marina svakodnevno primjenjuju? Evo ih u nastavku!

  1. Kupujte organsko voće i povrće bez ambalaže
  2. Ako ne možete izbjeći ambalažu birajte kompostabilnu
  3. Ostatke čišćenja povrća koristite za pripremu temeljca
  4. Kompostirajte bio otpad, a kompost koristite kao prihranu biljkama
  5. Planirajte obroke, kuhajte unaprijed i štedite energiju
  6. Fermentirajte, dehidrirajte, kiselite i marinirajte namirnice kako bi se produljila njihova trajnost
  7. Odabirom organskog voća i povrća, guljenje svedite na minimum
  8. Ostatke hrane koristite kod punjenja tortilja ili rižinog papira
  9. Od pulpe svježe cijeđenih sokova procesom dehidracije i dodavanja sjemenki pripremite krekere ili tortilje
  10. Dehidriranu pulpu voća koristite za dekoraciju slastica

 

Budite i vi dio pozitivnih promjena uz zero waste način življenja koji će doprinijeti smanjenju otpada u vašem kućanstvu. Vjerujemo da će vas ove praktične ideje inspirirati da napravite dodatan korak prema održivosti, a još korisnih zero waste savjeta pronađite na bio&bio blogu.