Kreativnost se može iskazivati na različite načine, a kako je taj dar odlučila iskoristiti Dragana Dujić sigurno će vam se svidjeti, jer njena kreativnost nije samo lijepa i zanimljiva, nego je i ukusna. Ona naime radi najpopularniji kruh kakav nećete vidjeti u niti jednoj pekari ili trgovini, pa sam ju tražila da s nama podijeli recept za sourdough kruh. Njezin Instagram profil 321 mijesi na kojem objavljuje sourdough kruh, focaccia, kroasane, kiflice je zaista predivan

Dragana Dujić radi i živi u Puli, kako sama kaže “na jugu prekrasne Istre”. Uz veliku ljubav prema kruhu, radi u obiteljskom poduzeću u kojem rad s uljem od crnog kima i sjemenkama “Božidar”. Kaže kako su s tim pomogli prvenstveno svojoj obitelji, pa su odlučili pomoći i drugima.

rpt

Njezina se ljubav prema kruhu nije razvila u posao, svoju je kreativnost izražavala na različite načine, a sada je to kroz pečenje sourdough kruha. Nije išla na tečajeve ili u školu kako bi naučila pripremati takav kruh nego je istraživala i učila sama. Pokušala je uzgojiti vlastiti kvasac, ali joj na početku nije uspjelo. Prije godinu i pol dana pokušala je opet i tako je krenula njena avantura s kiselim tijestom. Sada tome više nema kraja, a s nama je odlučila podijeliti recept kako bi se i samo okušali u pripremi sourdough kruha.

Sastojci

  • 500 grama brašna 550t
  • 325 ml vode
  • 12 grama soli 
  • 100 grama domaćeg kvasca 

Priprema

  • Pomiješajte brašno i vodu kako bi se odradila autoliza 2 do 3 sata
  • Nakon toga dodajte kvasac i radite preklapanje svakih 15 do 20 minuta u 4 runde
  • Dodajte sol, dobro izmijesite i pustite da se tijesto odmara 30 minuta
  • Prebacite tijesto na radnu površinu poškropljenu vodom, razvucite i složite kao pismo te ga vratite u zdjelu 
  • Dva do tri puta rastežite tijesto, svakih pola sata 
  • Nakon rastezanja pustite tijesto da se odmara u zdjeli do sat i pol 
  • Istresite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu, preoblikujte ga i pustite ponovo pola sata da se odmara 

  • Oblikujte tijesto za košaricu koju ste prethodno pobrašnili i tako oblikovano tijesto stavite u košaru
  • Košaru stavite u najlonsku vrećicu i pustite sat vremena na sobnoj temperaturi
  • Nakon toga tijesto stavite u hladnjak na 12 sati zbog hladne fermentacije 
  • Prije pečenja u hladnu pećnicu stavite pekač s poklopcem i uključite na najjače, kada se pekač zagrije, kiselo tijesto lagano istresite na papir za pečenje, iscrtajte što želite, zarežite žiletom i stavite u zagrijeni pekač 
  • Poklopljeno pecite 25 minuta na najjačoj temperaturi (275 stupnjeva), a zatim bez poklopca 20 minuta na 240 stupnjeva 
  • Kada je pečen, izvucite da u na mrežicu i slušajte njegovo predivno pucketanje 🙂 

Možda izgleda komplicirano ali nije. Ako se odvažite na ovako nešto, obavezno javite rezultate i dobar tek! 

Gastro priče i preporuke Andree Pančur možete pratiti i na njezinom blogu Andreine priče.