”Ne mogu disati…” rečenica koja odjekuje svijetom. Nasilna smrt George Floyda bila je kap koja je prelila čašu i dovela Ameriku na prag novog građanskog rata.

Unatoč koroni, svjetskoj ekonomskoj krizi koja je nastala kao posljedica, američkim astronautima koji su po prvi put u povijesti otputovali u svemir privatnom letjelicom SpaceX, Amerika je odlučila stati na noge na jednu sasvim drugu, ali itekako važnu temu – rasizam. Osim što se već niz godina poziva na nasilno tretiranje Afroamerikanaca od strane policije, nakon nekoliko događaja jedan je prelio čašu. I to onaj Georgea Floyda kojeg je policija teretila zbog navodno krivotvorene novčanice od 20 dolara što je dovelo do takvog agresivnog ‘ispucavanja’ u kojem je policajac Derek Chauvin nogom doslovce usmrtio dva metra visokog Georgea.

Priča o Georgeu nije sjajna jer je nekoliko puta završio u zatvoru, no bio je otac i djed, a živio je radeći dva posla – kao tjelohranitelj po noći i vozač kamiona po danu. Pokušavao je ostvariti normalan život u Minnesoti, no nitko nije očekivao i da će dočekati smrt na njezinim ilicama. Unatoč vapajima da ga puste i da ga ubijaju onih koji su se našli na mjestu događanja, odgovorni policajci nisu puštali Georgea na miru, što je naposljetku dovelo do kraja njegova života. Amerikanci su se ujedinili, neovisno o rasi te izašli na ulice diljem gradova pa i svijeta. Gorjelo je i u blizini Bijele kuće, a u šest dana prosvjeda dogodilo se niz incidenata u kojima  su stvari itekako izmakle kontroli. Ljudi su ljuti, nitko više ne želi šutjeti. Ponovno se piše povijest na temu rasizma, u 2020. to je i dalje jedna od glavnih problematika u SAD-u.

View this post on Instagram

If you feel compelled to comment “all lives matter” in response to this post and you’re not a bot (which you probably are), nor an agent provocateur trying to create instability and division in our country, you might want to consider that you are reacting from a blind spot of white privilege. Saying “all lives matter” is a denial of how dangerous it is to simply live as a black person in America. “All lives” do not live in fear of getting killed simply because of the color of their skin. #BlackLivesMatter. Here are some ways to join me in taking action. ⁣ Donate:⁣ @bailproject, a national jail fund that fights racial and economic inequalities in the jail system⁣ ⁣ @blackvisionscollective, a social justice organization and legal fund based in Minneapolis–St. Paul⁣ ⁣ North Star Health Collective provides health care and other resources to activists and organizers on the ground: https://www.northstarhealthcollective.org⁣ ⁣ @NAACP Legal Defense Fund, the country’s first human and civil rights law firm⁣ ⁣ @aclu_nationwide provides a broad range of legal services for civil rights issues⁣ ⁣ @Colorofchange, the nation’s largest online racial justice organization.⁣ ⁣ Campaign Zero, an organization outlining guides and resources about civil and human rights legislation: http://joincampaignzero.org/

A post shared by Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow) on

Rijetko se koji celebrity nije izjasnio na ovu temu, svi jasno i glasno osuđujući odgovorne. Nije važno koje ste boje kože, ono što se događa nehumano je i ne bi se trebalo provlačiti ispod bilo kakvih zakona. Stvari se zakuhavaju već neko vrijeme, a jedna od situacija koja je bila, možda ne jednako, ali slično apsurdna, je smrt Ahmauda Arberyja prije koji mjesec koji je joggirao ulicom, a ubila su ga dva muškarca, otac i sin, tvrdeći da ih je htio opljačkati. Na kraju se pokazalo da Ahmaud nije ni imao oružje.

Iako su prvo bili samo otpušteni, policajac koji je držao nogu na Floydu, Derek Chauvin, naposljetku je optužen za ubojstvo trećeg stupnja, no to nije spriječilo masu da nastavi i dalje davati do znanja da je vrijeme za ‘točku na i’ na temu rasizma. Posebno se istaknuo govor Tamike Mallory, mlade američke aktivistice, koja je u njemu rekla kako su upravo bijelci oni koji su Afroamerikance naučili nasilju. Njezin moćni govor o kojem piše cijeli svijet, možete pogledati ovdje:

Foto: Getty Images