Nikad nije bilo teže posvetiti se sebi, napraviti odmak od svakodnevnice i jednostavno – nasamo kontemplirati.

Sjećate li se kada vam je zadnji put bilo dosadno? U današnjem vremenu čini se kao da je ta riječ ostala u dalekoj prošlosti ili je rezervirana za neke druge dobne skupine. No, začudili biste se koliko je važno upravo to. Ne mora vam nužno biti dosadno, ali nužno je da za svoje mentalno zdravlje barem jednom u tjednu pronađete vrijeme samo za sebe. Ne da radite, ne da surfate Internetom ili skrolate društvenim mrežama, dopisujete se ili gledate u Netflix. Samo za sebe. Bez partnera, bez ukućana, bez digitalnog svijeta. Dejt jedan na jedan sa samim sobom. Postoji nekoliko aktivnosti koje nas transportiraju u taj raj i svakome odgovara nešto drugo.

No, što god to bilo za početak je važno čvrsto postaviti granice da u tom vremenu neće biti ometanja. Je li to duga kupka, vrijeme za čitanje, pisanje dnevnika ili slušanje glazbe – ‘me time’ ne bi trebalo biti samo nešto što povremeno ukradete, trebalo bi imati mjesto u vašoj tablici obveza za taj tjedan. Pa kako to postići?

1. Uistinu napravite vremena za sebe

Znači li to da ćete nedjelju uvečer ili bilo koji drugi dio dana u tjednu morati rezervirati u svojoj tablici za taj tjedan, učinite to. I pristupite tome kao prema bilo kojoj drugoj obvezi ili poslu.

2. Iskoristite trenutak

Ako niste od strogih planova i rasporeda, potrudite se ukrasti vrijeme za sebe što češće, a ponekad ga jednostavno, stvorite. Osobito u trenucima kada osjećate da je svega previše, navalu anksioznosti ili kad stvari naprosto postanu preobazimajuće. Zaustavite što radite, navucite trenirku i krenite u šetnju. Ili pustite vodu u kadi i pripremite je za kupku. Ponekad je važno odmah i tu stisnuti gumb za pauzu.

3. Zamolite druge da vam budu podrška

Ne postoje partneri ili prijatelji koji s vama ne dijele taj osjećaj za potrebnom samoćom. U danima kada ‘coworkate’ s njima naprosto napravite dogovor da ćete jednom tjedno svako otići na svoju stranu. To će unijeti dozu živosti u odnos, a dok se jedna osoba bavi s nekom aktivnošću ili negdje druži s nekim, druga opet može uživati u samoći i tišini doma. U redu je ponekad željeti biti sam, zar ne?

Foto: Unsplash