Osim ako niste fanatik za njegu kože koji troši stotine eura na svoje omiljene serume, vrlo je vjerojatno da je parfem koji koristite najskuplji dio vaše kozmetike. Stoga je jedna od najgorih stvari za svaku ženu kada otkrije da joj parfem nije dugotrajan ili da se jako brzo troši.

Obično prvo što učinimo je da okrivimo parfem, ali – činjenica je da na dugotrajnost parfema utječu i naše navike. Kako bismo pomogli vašem parfemu da traje duže, sastavili smo popis od sedam savjeta i trikova za nanošenje kako biste naučili kako ga pravilno nanijeti.

Nanesite parfem odmah nakon tuširanja

Vjerovali ili ne, tajna parfema koji traje cijeli dan velikim dijelom leži u tome kada ga nanesete. Za najbolje rezultate, raspršite parfem odmah nakon što izađete iz tuša. Vlažna i hidratizirana koža najbolje zadržava miris, pa će prskanje vaše omiljene parfemske, toaletne ili kolonjske vode dok je vaša koža još vlažna osigurati da miris dulje traje.

 

Uvjerite se da je vaša koža hidratizirana

Hidratizirana koža pomaže vašem mirisu da traje dugo na isti način na koji to čini blago vlažna koža. Kako biste bili sigurni da se vaš parfem neće promijeniti zbog mirisa vaše hidratantne kreme ili kreme nakon tuširanja, odaberite hidratantnu formulu bez mirisa. Ili uparite svoj miris s njegovim parfumiranim losionom za tijelo za intenzivniji prepoznatljivi miris.

Raspršite svoj miris na točke pulsa

Bez sumnje, najbolja mjesta za nanošenje parfema su na točke pulsa, odnosno zapešća, vrat, laktovi i stražnja strana koljena. U osnovi, želite prskati tamo gdje su krvne žile najbliže koži. Ova topla područja emitirat će vaš miris, učinkovito pojačavajući njegovu snagu.

Izbjegavajte trljanje zglobova

Daleko najbrži način da ometete dugotrajnost svog mirisa jest trljanje zglobova. Trljanje kože nakon prskanja parfema uzrokuje trenje, što opet kvari gornje note parfema. Ako ipak želite prenijeti miris sa svakog zapešća na laktove, odlučite se za nježno tapkanje.

Nemojte se plašiti slaganja mirisa

Sada znate kako koristiti parfem: nanesite nekoliko kapi na točke pulsa nakon tuširanja i spremni ste, zar ne? Mirisi se zapravo mogu nadograđivati ​​za još bolje rezultate. Molekule u mirisima vežu se za ulja na vašoj koži kada se nanose, pa ako se prvo nanese gel za tuširanje i/ili losion za tijelo ili komplementarni miris, vaš će miris imati bolju površinu za vezanje, što mu pomaže da traje dulje.

Obratite pažnju na formulu koju koristite

Ako ste ikada pregledavali police s mirisima u robnoj kući, primijetit ćete da postoji veliki broj različitih koncentracija: parfem, parfemska voda, toaletna voda, kolonjska voda i eau fraiche. Te se koncentracije odnose na ukupnu snagu parfema i postotak eteričnih ulja u formuli. Parfem ima najveću koncentraciju ulja od 20 do 30 posto. Slijede parfemske vode s udjelom ulja od 15 do 20 posto, a slijede toaletne vode s 5 do 15 posto. Eau de cologne i eau fraiche zauzimaju zadnja mjesta s koncentracijom od 2 do 4 posto te 1 do 3 posto.

Pažljivo birajte svoje osnovne note

Ako želite da parfem traje duže, vrlo je važno da ga poznajete, odnosno da znate od kojih nota je sačinjen. Svaki parfem se može podijeliti u tri odvojene kategorije nota: gornje, srednje (ili srce) i baze. Gornje note su prvi mirisi koje osjetite nakon prskanja mirisa i obično nestaju u roku od 15 do 20 minuta, srednje note su mirisi koji se razvijaju čim gornje note ispare, a donje note su najteže note koje traju najduže. Ako tražite najbolji dugotrajni parfem, odlučite se za miris s jačim osnovnim notama, poput drva, jantara, kože i mošusa.

Foto: Pexels