Stand-up komičar i glumac John Mulaney, jedna od zvijezda SNL-a, i njihov pisac, vratio se na Netflix s trećim stand-up nastupom, specijalom od preko sat vremena. Njegovi prethodni specijali bili su „The Comeback Kid“ iz 2015. i „Kid Gorgeous“ iz 2018., koji mu je čak donio i nagradu Emmy za „outstanding writing for a variety special“.

Ovog puta Mulaney odlučuje podijeliti sve o svom životu s prepunim gledalištem u bostonskoj Symphony Hall.

John Mulaney: Baby J

Režirao ga je Alex Timbers, koji je također režirao i izvršno producirao stand-up iz 2018., a glazbu potpisuje pjevač i tekstopisac David Byrne, koji se čak pojavio u „The Sack Lunch Bunch“. Sve zajedno traje oko 1 sat i 20 minuta. Za razliku od većine stand-up nastupa gdje postoji režirani uvod ulaska izvođača na pozornicu, ovaj specijal jednostavno – počne. Samo tako, u sekundi. prvo čujemo glas Johna Mulaneyja i od ga ugledamo.

Da, onaj poznati John Mulaney, uglađeni muškarac u odijelu, odmjerenim pokretima tijela i savršenom dikcijom, pomalo preuglađen za svoje godine, neki bi rekli i starmao. Kada sam ga gledala u prethodnim speciajalima nikako se nisam mogla otarasiti osjećaja da se, barem zbog vizualnog dojma i načina kako se kreće po pozornici, nalazi u krivom vremenu. Spadao mi je posve u 1950.-e. Kao da je ispao iz odjela za kostime, frizuru i šminku serije „Mad Man”. Takav dojam je odavao.

John Mulaney započinje svoj stand-up s referencom na „pandemijsko vrijeme“ i iako je još jedan u nizu koji se referira na lockdown, 2020.-u i sve što je ona iza sebe donijela, on to radi na svjež i zanimljiv način. Naime; tijekom pandemije dogodilo se puno čudnih i nesvakidašnjih stvari, mnoge su dospjele u vijesti iz sve mnogima bizarnijih razloga. John Mulaney dospio je na naslovnice iz razloga koje nitko ne bi očekivao. Od odlaska na odvikavanje nakon što su mu prijatelji intervenirali, preko razvoda do nove ljubavne veze s Olivijom Munn i rođenje djeteta, Mulaney je imao mnogo toga za podijeliti i ležerno je to publici dozirao u komadićima na duhovit i pomalo samozatajan način.

Prije nego što sam krenula gledati stand-up, obzirom na to da sam prateći strane showbusiness medije bila upoznata s onime što se dešava posljednjih godina s komičarom, razmišljao sam kako će izvesti cijeli nastup, kako će se referirati na posljednje dvije, tri godine? Hoće li pokušati spasiti svoj imidž od skandala u koje je bio upleten ili će se totalno našaliti sa svime kao da se ništa nije dogodilo? Nisam imala puno očekivanja, međutim, Mulaney privlači pažnju od samog početka, sa svim svojim anegdotama.

Mulaney započinje s pričom iz djetinjstva, jer nikad se ne može pogriješiti s pričom iz djetinjstva. S publikom dijeli „staru priču“ o tome kako vas starija braća i sestre pokušavaju uplašiti govoreći da ste usvojeni, ali imajte na umu da su njegova braća i sestre pokrili sve kutove priče kako nikad ne bi dopustili da se njihova laž otkrije.

Kako je nastup odmicao, on je istraživao svoje navike traženja pažnje i kakve bi sve gluposti učinio da postane središte pažnje. Cijeli uvod je solidan početak koji pobuđuje interes i nakon početka naizgled vesele i šaljive pjesme, stvari postaju urnebesne i „mračne“.

Prijelomni trenutak kada svi shvatimo u kojem će smjeru show nastaviti i da se ne radi samo o „još jednom stand-upu u pandemiji“ jest kada Mulaney u publici primijeti dječaka od jedanaest godina zbog kojeg oklijeva nastaviti nastup, posebno svjestan što će sve ispričati u nastavku. No, „show must go on“ i on krene s pričom o svojoj ovisnosti o kokainu i raznim tabletama i kako se našao u toj, „nezgodnoj“ situaciji.

Svima koji ga prate je nakon nekog vremena jasno da on zapravo jako pametno dozira priče, količinu, detalje, dozirano otkriva ljude koji su dio priče i iako naizgled on ogoljava dušu na pozornici, nakon jedne ispričane priče (koja vas neće ostaviti ravnodušnima!) on poentira „This is the one I was willing to share!“. Osvješćujemo da je to i dalje samozatajan Mulaney. I da on nije „ogolio dušu“ na pozornici, već je pametno dozirao privatne informacije u jedan uspješan stand-up. Saznajemo o njegovoj ovisnosti, intervenciji, odlasku u kliniku na odvikavanje te što je sve bio u stanju napraviti kako bi se dočepao droge. Na kraju stavlja stvari u perspektivu s pričom o presvlačenju pelena svog sina u javnom toaletu koja čini „puni krug“ i zaključuje stand -up taman gdje i treba.

Njegov povratak na pozornicu je očekivan: nije isti kao prije, ali izvedba je karakteristično njegova.

Sve u svemu, ovaj specijal je odličan, Mulaney je opet dokazao zašto je jedan od trenutno najboljih američkih komičara i pisaca. Ako volite njegovu komediju, nećete se razočarati, prezentirao je najbolju verziju sebe.

Fotografije: stillovi iz Netflix specijala