Jodi Kantor i Megan Twohey novinarke su koje su razotkrile Harveyja Weinsteina kao predatora, natjeravši Hollywood da se obračuna sam sa sobom. Sad kad njihova priča postaje veliki film, što je sljedeće za pokret #MeToo? Razgovarala: Lydia Spencer Elliot

Prošlo je pet godina otkako je izbio pokret #MeToo kao odgovor na razotkrivanje desetljeća seksualnog uznemiravanja od strane Harveyja Weinsteina i općenitog zlostavljanja žena u filmskoj industriji. Harvey već služi 23-godišnju kaznu u New Yorku zbog brojnih seksualnih zločina, a osramoćenom filmskom producentu sada se sudi i u LA-u za 11 novih optužbi koje navodi pet žena. Ako bude proglašen krivim, suočit će se s više od sto godina zatvora i više nikad neće izaći na slobodu. Jodi Kantor i Megan Twohey novinarke su “New York Timesa” čiji je Pulitzerom nagrađeni članak 2017. razotkrio zločine proslavljenog holivudskog producenta (on i dalje negira sve optužbe). Njihova je istraga pokrenula pokret #MeToo, a u glavnim ulogama holivudskog  filma koji sada donosi njihovu istragu na platno, adaptiranu iz njihove uzbudljive istoimene knjige, “Ona je rekla”, glume Carey Mulligan kao Megan i Zoe Kazan kao Jodi. 

 Jodi Kantor i Megan Twohey
Jodi Kantor i Megan Twohey

“To nije bila priča samo o jednom lošem čovjeku. To je priča o ljudima, sustavima i pojedincima koji su mu to omogućili”, kaže Megan za Graziju. “Svi novinari mogli bi se usredotočiti na #MeToo priče do kraja naše karijere”, dodaje Jodi, “a ne bismo došli do dna svega što se dogodilo.” Tijekom svog šestomjesečnog istraživanja, Megan i Jodi kažu da su ih zastrašivali te da su bile praćene od strane Weinsteinovih privatnih istražitelja. “Ja sam unuka preživjelih iz holokausta koja govori hebrejski… a ipak su me pratili izraelski bivši vojni operativci”, kaže Jodi misleći na Black Cube, obavještajnu agenciju kojom upravljaju bivši agenti Mossada koje je Weinstein angažirao da pokušaju onemogućiti izlazak priče. “Od svega ludog što se dogodilo, mislim da je najluđe bilo to što se jedan od agenata predstavljao kao zagovornik prava žena.” Ipak, nije zlostavljanje ono što je najviše uplašilo Megan i Jodi. Ono čega su se zapravo bojale jest to da će objaviti priču, a da nikoga neće biti briga – da će Weinstein biti nepobjediv kao što je bio Trump kad je Megan objavila više optužbi za seksualno zlostavljanje protiv njega (koje je Trump negirao). Samo nekoliko tjedana kasnije izabran je u Bijelu kuću. Prestravljeni izvori (mnogi nisu mogli reći ništa zbog potpisanih ugovora o tajnosti) odbili su biti citirani u članku. “Naš najveći strah bio je da ćemo saznati sve te strašne stvari o ovom grabežljivcu i nekako ih nećemo moći razotkriti”, kaže Megan. Bez službenih izvora nije bilo načina za objavu priče. “Ne mogu promijeniti ono što ti se dogodilo. Ali ako budete radili sa mnom, možda ćemo moći pomoći u zaštiti drugih ljudi”, bila je fraza koja je polako motivirala dvije žene da riskiraju sve i izađu u javnost sa svojim optužbama protiv Weinsteina.

Ono što su rekle bilo je šokantno. Ashley Judd rekla je da je kao mlada glumica 1997. godine bila namamljena u Weinsteinovu hotelsku sobu na “poslovni sastanak” na kojem ju je tražio masažu ramena. Laura Madden, bivša zaposlenica Miramaxa, rekla je da je napustila njegov hotel 1991. godine nakon što je Weinstein zatražio masažu i da mu se pridruži pod tušem tijekom poslovnog sastanka. U posljednjem pokušaju da spasi svoju reputaciju, Weinstein je došao do Jodinog i Meganinog ureda u redakciji te im dao fotografije i informacije s namjerom da okalja reputaciju žena koje su mu se usprotivile. “To je govorilo više o njemu nego o tim ženama”, kaže Megan. “Sav taj novac i sve te taktike nisu bile dorasle tim ženama i njihovoj hrabrosti”, dodaje Jodi. “Ako imate hrabre izvore, predane novinare, predanu instituciju za koju znate da će ustati kako bi podržala ove ranjive ljude u kritičnom trenutku – nikakva količina manipulacije ne može biti dorasla tome.” Megan i Jodi objavljuju članak i gotovo istog trena kreće globalni obračun sa seksualnim uznemiravanjem. #MeToo objave pokrivale su sve medije i feedove društvenih medija, a Jodi i Megan dobile su informacije o drugim moćnim muškarcima, uključujući i Louieja CK-a, koji je ipak osvojio Grammyja u travnju 2022. godine unatoč pet optužbi za napad 2017. godine, što je kasnije i priznao. “Naša je uloga novinara da pomognemo otkriti istinu… na društvu je da smisli što će učiniti u vezi s tim”, kaže Megan. Istraga novinara o Weinsteinu uskoro će postati dio holivudskog sustava koji su razotkrili za sveopće zlostavljanje. Neki su istaknuli ironiju da je “She Said” producirao Brad Pitt, koji je nedavno optužen za napad na Angelinu Jolie (što on poriče) i kritiziran jer je angažirao Weinsteinovu bivšu publicistkinju. Dakle, misle li Jodi i Megan da se Hollywood promijenio? “Bilo je dosta”, kaže Jodi, spomenuvši stroža sindikalna pravila kao pomak. “Takozvani casting couch potpuno je mrtav – to jest njegova društvena prihvatljivost.” Kako se trenutačno suđenje Weinsteinu nastavlja, još je dug put da se industrija zabave, a kamoli svijet u cijelosti riješi seksualnih napada. Ali Jodi i Megan žele da žene osjećaju ponos zbog napretka koji je postigla skupina normalnih ljudi koji su se suprotstavili “divu”. Megan kaže: “Malen je broj onih koje su poduzele hrabar korak i javno progovorile. I vau. Kakvu su samo razliku napravile.” Film pogledajte u kinima.