Nakon što je tijekom vikenda objavljena vijest da je haker objavio bazu podataka koja sadrži osobne podatke 533 milijuna korisnika Facebooka, i to 660 tisuća Hrvata, mnogi se s pravom pitaju jesu li među njima. Evo kako to saznati i što učiniti

Iako često čujemo da velike tvrtke imaju problem s nečijim hakerskim napadima i uvijek mislimo da nismo među njima, no s obzirom na to koliko se to događa, postoje šanse da ste i vi kompromitirani. Tijekom vikenda je haker besplatno objavio zaštićene podatke korisnika koje je pronašao tijekom hakerskog napada na Facebook 2019. godine, a informacije osim e-maila uključuju i fizičke adrese, brojeve telefona i još mnogo toga. Ako imate Facebook račun (ili ako ste ga tek 2019. deaktivirali), ne biste trebali biti baš toliko uvjereni da su vaši privatni podaci na sigurnom, no nasreću, postoje načini kako to otkriti.

Have I Been Pwned je web-stranica koja korisnicima omogućuje pretragu kojom mogu saznati jesu li bili među ugroženima kada se dogodio određeni hakerski napad. Za one koji ne znaju, riječ “pwned” vuče podrijetlo iz kulture videoigara i predstavlja izvedbeni izraz riječi “owned”, zbog blizine tipki “o” i “p”. Obično se u zadnje vrijeme koristi kad se želi reći da je netko kompromitiran. Jedino što trebate napraviti je unijeti adresu koju koristite za Facebook i dobijete rezultat. Nas je, primjerice, poprilično iznenadilo da su nam e-mailovi bili u preko deset narušavanja internetske sigurnosti. Nadamo se da vam neće reći “Oh no!” kao što je nama, a u svakom slučaju, napravite sljedeće:

Provjerite jesu li antivirusni programi i operativni sustavi ažurirani
Zlonamjerni softver glavni je razlog zbog kojeg kriminalci pribavljaju osobne podatke. Imati ažurne programe za kibernetsku sigurnost i operativni sustav na svakom uređaju važno je za zaštitu vaših računa od neovlaštenog pristupa. Softver se redovito ažurira kako bi spriječio da hakeri iskoriste svoje nedostatke i slabosti.

Skenirajte svoj uređaj na zlonamjerni softver
Ako se na vašem uređaju nalazi zlonamjerni softver, promjena zaporki nije dovoljna. Napadač bi mogao dobiti pristup vašim novim lozinkama, na primjer putem keyloggera. Zato je važno prvo skenirati svoj uređaj, i otklonite eventualne “infekcije” koje pronađete. 

Promijenite lozinke
Ovo je jedan od najvažnijih koraka, koji je potrebno napraviti nakon prethodna dva. To vrijedi i za sigurnosna pitanja jer često se dogodi da ako je napadač došao do vaše lozinke, da ima pristup i dijelu “security question”. Osim toga, važno je kreirati naviku čestog mijenjanja lozinke.

Kako možete zaštititi svoju e-poštu od neovlaštenog pristupa?
Obratite pažnju na izvor poruka; ne nasjedajte na phishing prevare ili neželjenu poštu. Uvijek budite oprezni prilikom otvaranja datoteka, klika na veze ili instaliranja programa. To biste trebali učiniti samo kad vjerujete podrijetlu. Najvjerojatnije niste dobili na lutriji, vaša banka ili vlasti ne traže da ovjerite podatke putem Interneta, niti vam itko prijeti i traži od vas bitcoine. Uz to, uvijek, ali uvijek koristite jake lozinke. 

Foto: Hackers Movie Still