Katharine Hepburn i dan danas drži rekord u osvajanju Oscara.

Ususret Oscarima, koji će se održati u nedjelju, 9. veljače, zanimljivo je promotriti neke činjenice koje su se događale kroz povijest dodjele ove prestižne filmske nagrade. Prva dodjela Oscara održala se Hotelu Roosevelt u Hollywoodu, 1929. godine, a originalni kalup kipića potiče iz ljevaonice C.W. Shumway & Sons u Illinoisu. Svake godine izradi ih se oko četrdesetak, a kipići moraju biti toliko besprijekorni da oni koji ne ispadnu točno prema standardu, tope se i lijevaju se novi.

Svakako je zanimljivo pogledati i tko kroz povijest nosi najviše nominacija, a kada s radi o ženama, među njima se ističe Meryl Streep s njih 21. Ipak, u osvajanju njih nadmašila ju je glumica Frances McDormand, i to zahvaljujući svojoj ulozi u filmu ‘Three Billboards’.

Najveća pobjednica Oscara ipak je Katharine Hepburn koja i dan danas drži rekord u osvajanju prestižnih zlatnih kipića. Ona je za vrijeme svoje karijere osvojila njih četiri, za kultne filmove – ‘Morning Glory’ (kada je imala samo 26 godina), ‘Who’s coming to dinner’, ‘The Lion in The Winter’ i ‘On Golden Pond’. Nevjerojatno je da Katharine nije došla ni po jedan od navedenih kipića jer je svojom navećom nagradom smatrala sam posao glumice.

Foto: Getty Images