U proteklih godinu dana bilo je puno komičnih memea na temu ostajanja kod kuće s kućnim ljubimcima, no mogu li i na njih utjecati sve ove promjene?

Možda vam se čine posve prilagodljivi jer realno, na prvu našim ljubimcima ne treba puno – dobra šetnja, toplina, hrana i ljubav. Ipak, moguće je da su u pandemiji i vaši ljubimci prihvatili neke promjene zbog kojih su im pak neke vaše druge navike s vremenom ipak postale čudne.

Primjerice, možda se susrećete s time da više ne znaju biti bez vas, sami. Dok bi prije odlazili na posao ili u noćni izlazak, vašem ljubimcu bilo je posve normalno da spava sam. Možda to nije volio, jer su i oni socijalna bića, ali naučio se i prilagodio. Sada pak, ako želite otići bez njega na neko dulje vrijeme, možda do ureda ili u veću nabavku, nastaje drama. Tako je, i vaš ljubimac reagira na promjene, zato je važno da i njegove emocije uzmete u obzir i pomognete mu s možda novonastalim problemima u ponašanju.

S druge strane, ako ne biste htjeli da izgubi naviku da je ponekad malo i sam, uvijek možete vježbati. Vježba i rad na odnosu s ljubimcem jedini je način treninga i međusobnog građenja dobrog odnosa s povjerenjem. Krenite tako da ga ostavljate na kraće vrijeme, pa zatim na nešto dulje. Ako je jako privržen uz vas, možete čak vježbati i da ste u drugoj prostoriji – isto prvo kraće pa onda nešto dulje.

Kako bi shvatio gdje mora biti, i još važnije, da mu je tamo ugodno, koristite se s nagradama. Njegovo mjesto ‘obogatite’ poslasticama i omiljenim igračkama. Znači svaki put kad ostane na mjestu, vratite se, pohvalite ga i nagradite!

Zapamtite, od riječi ‘ne’, zabrana i kazni, naši ljubimci ne uče. Tako ih možete samo zbunjivati i činiti još frustriranijima. A realno, još ne možemo znati imaju li promjene u našim ponašanjima (ostajanje kod kuće, potresi, tuga, stres, briga) utjecaja i na njih same.