Otrovno mučeništvo, odnosno toksični patnici na radnome mjestu veliki su problem o kojem ne govorimo

Možda nema baš svatko na poslu ovakvu osobu, no svatko tko je poželio pročitati ovaj članak vjerojatno već zna o čemu pričamo. Kolega vam dolazi na posao i bolestan jer naprosto ima previše posla? Uvijek dođe prije vas – a to svi znate jer vam pošalje poruku? Nemaju vremena za ručak, šalju e-mailove iza 10 sati navečer, i ne prihvaćaju pomoć jer “nikome ne vjeruju da će obaviti posao kako spada.

Ti kolege koji su stalno zaposleniji od vas zapravo poprilično često od sebe rade mučenika na radnome mjestu, i dok je naša kultura prisutnosti koja izaziva ozbiljna izgaranja gotovo sigurno kriva za puno situacija, činjenica je da će “patnici” aktivno sve ljude činiti da se loše osjećaju jer nikad neće raditi dobro niti više od njih.

Što je otrovno mučeništvo?

“Mučenik je netko tko uživa u pretrpanosti poslom, gnjavaži, pomaže drugima ili brine o potrebama koje nisu njihove”, kaže Grace McMahon, psihologinja, za Stylist, koja objašnjava pojam “toxic martyrdom”. “Možda bismo se mogli zavarati misleći da se oni vole žaliti ili biti iscrpljeni, ali to je obično mehanizam za zaštitu njihove nesigurnosti, za dokazivanje sebe ili svoje vrijednosti. Dakle, na radnom mjestu to je zapravo da ljudi često rade prekovremeno, preuzimaju veću odgovornost nego što im to uloga zahtijeva, ili preuzimaju više zadataka nego što zapravo mogu podnijeti, kako bi dokazali svoju vrijednost ili sposobnost.”

Iako djeluje odlično na prvu kao da netko uzima jednostavno na sebe dio posla koji onda vi ne trebate, takva atmosfera u radnom okruženju dovodi do više problema nego koristi. Naime, mučeništvo na radnom mjestu može utjecati na produktivnost i motivaciju unutar timova, uzrokovati da se drugi osjećaju kao da ne rade dovoljno, unatoč tome što sasvim solidno obavljaju svoj posao.

“Nekima napor i borba pomažu da se osjećaju bolje ili vrijednije. Možda poznajete kolegu ili prijatelja koji se često žale na svoje opterećenje, ali i dosljedno si nameću da volontiraju da preuzmu više na sebe. Ili netko tko namjerno čeka da se odjavi nakon radnog vremena, samo da bi se požalio da opet kasni iz ureda.” Sve to dovodi do niskog morala među kolegama, razdražljivosti i poteškoćama u odnosima, što u konačnici dovodi do lošijih performansi i otkaza.

Kako prestati bio dio toksičnog mučeništva?

McMahon kaže da je važno zapamtiti ovo: samo zato što imate kolege koji se ponašaju na ovaj način, ne znači da morate i vi, raditi duže ili misliti da ne radite dovoljno. Isto tako, to ne znači da su na vašem poslu bolji od vas. Uživajte u ravnoteži, a ako vas zamole da nešto učinite što nije u opisu vašeg posla, iznad je vaše uloge ili nije u vašoj nadležnosti, vježbajte izgovoriti “Ne”. I ni slučajno ne ostajte duže na poslu samo da biste dokazali da ste kvalitetni!

 

Foto: Unsplash