Kad smo prvi put slučajno bacili oko na Palazzo Grace, bili smo potpuno oboreni s nogu. Iako se u domaćoj ponudi mogu pronaći zaista nevjerojatni dragulji, zbog ove vile smo morali dobrano protrljati oči kako bi se uvjerili da se radi o oazi skrivenoj u vlastitom dvorištu

Kao i kod svega što se čini prenevjerojatnim da bi bilo istinito, bacili smo se u potragu za manom. Ocjena? 5.0. Recenzije? Pa vrte se oko epiteta “rajska”, “najljepši smještaj u životu”, “ponovno se vraćamo” uz koji “veličanstveno”. Lokacija? Famozni Brač. Mikrolokacija? Bobovišća na Braču. Nadomak moru, s pogledom na zaljev koji oduzima dah, a taj izraz zaista ne koristimo olako. 

Palazzo Grace terrace

Zaključili smo da onda mora da će nas s druge strane telefonske žice dočekati prepotentni vlasnik. No dočekao nas je simpatičan i šarmantan glas Marka Banića, čije će ime mnogi prepoznati. Dugogodišnji profesionalni košarkaš, koji je nosio i dres hrvatske reprezentacije, imao je jednu skrivenu želju koju je napokon realizirao:. “U svijetu nekretnina sam duže vrijeme, ali uvijek mi je bila želja posjedovati jednu dalmatinsku kamenu vilu.”

Palazzo Grace izvana

Složili smo se, jer kome isto ne bi bila želja. No Marko je za razliku od nas, uz želju imao i uvjete da je ispuni, pa je sve čekalo samo pravi trenutak. Ubrzo je došao. Prije dvije godine, slučajno je saznao za vilu Palazzo Grace, i to po preporuci prijatelja, “Kad sam je ugledao, u trenutku sam se zaljubio. U vilu i prirodu oko nje. Priroda me pogotovo očarala, odmah sam vidio potencijal.” 

Palazzo Grace ulaz Palazzo Grace bazen i pogled

Na sreću, vila nije trebala previše preuređenja, te su radovi završeni u svega 5 mjeseci što se za 280 kvadrata ne čini baš mnogo. “Da, nije trebalo puno rada oko nje, ali interijer je skroz preuređen. Najviše smo se bavili i potrudili oko lounge dijelova, kao i zadržati toplinu tradiconalnih interijera”, kaže Marko te dodaje kako se vila izdvaja među mnogim novijima baš zbog toga.

Palazzo Grace terasa Palazzo Grace terasa 2

Dok se mnogi u potpunosti vode za modernističkim stilom, Marko je pokušao uz pomoć arhitektonskog studija Lotus arhitekti zadržati što više tradicionalnih elemenata, no naravno, ne nauštrb udobnosti. Tako impresivni interijer kuće odiše nepretencioznim luksuzom i toplinom doma zbog upotrebe opuštajuće bijele u kombinaciji sa zemljanim bojama te pažljivo odabranog namještaja i malih detalja koji prostoru daju poseban šarm. No s druge strane ima sve potrebno kako biste odmor proveli potpuno bezbrižno.

Palazzo Grace blagovaonaPalazzo Grace dnevni boravak i kaminPalazzo Grace blagovaona

Na spomenutih, sasvim komfornih 285 kvadrata, vila može primiti do 12 ljudi, a koji će se moći smjestiti u šest prostranih spavaćih soba. Uz to, imat će na raspolaganju četiri kupaonice i jedan toalet, te zavidno velik (iako realno, zavidimo svemu) donji dio kuće u kojem se nalazi luksuzno opremljena kuhinja s pogledom na zaljev, blagovaonica u kojoj  mogu komotno objedovati svi gosti te lounge i igraći dio s kaminom, pikadom, biljarom, PlayStationom i pazite ovo, vinskim podrumom koji će oduševiti sve ljubitelje, a s obzirom na izbor, i one zahtjevnije poznavatelje vina.

Palazzo Grace soba 1Palazzo Grace kupaonicaPalazzo Grace kuhinja Palazzo Grace kupaonica Palazzo Grace vinski podrum

No u ljepoti vile svakako prednjači njezin vanjski dio, a Marko posebno izdvaja prirodu i pogled na noćno nebo i to da se posebno pazilo na rasvjetu za posebno atmosferične ljetne noći. Osim što ima grijani bazen od 20 kvadrata, dio za sunčanje, jacuzzi na krovu te primjerice saunu za potpuni detoks, Marko izdvaja i privatni molić s vezom za brod te plažu ispod vile, naglašavajući da se zbog toga svega “iz vile ne mora nigdje ni izlaziti, ima sve potrebno za neopterećen odmor.”

Palazzo Grace terasa s jacuzzijem Palazzo Grace terasa Palazzo Grace sauna i terasaPalazzo Grace bazen noć

Međutim, ako ste ipak željni istraživanja, dinamika i bogatstvo Brača teško da vam neće dati izbor. Bilo da se želite baviti sportom, pa isprobati kitesurf ili windsurf, isprobati noćni život ili pak prirodne ljepote, Brač ima sve. Pogotovo sve bolju i bolju gastro ponudu. Ako nećete kao obitelj ili društvo biti raspoloženi, uz sve kuhinjske aparate, vanjski roštilj ili peku za kruh, spremati ručak i večeru, nezaobilazna je lokacija konoba Kopačina, za koju i Marko tvrdi da je jedna od najboljih. “Dovoljno je reći da radi cijelu godinu”, kaže nam. Ili možda vinarije poput vinarija Stina ili Senjković koje su nezaobilazne pri posjetu ovom otoku. 

Palazzo Grace noć izvana

“Pogled na vilu me odmah oduševio, ali ta priroda, zelenilo, mir, tišina… Zbog svega toga ovo mjesto baš ima i posebnu energiju” kaže nam Marko. Nadamo se da ćete imati priliku tu energiju i otkriti. Uz čašu dobrog vina u ruci gledajući na zaljev, nevjerojatne zalaske sunca ili zvjezdano noćno nebo okupani zrncima morske soli nakon cjelodnevnog kupanja.

Palazzo Grace možete pratiti i na njihovom Instagram profilu, a više detalja o kući možete saznati ovdje ili ovdje.