
Jesen je doba kada priroda odjene svoje najšarenije tonove, a mirisi i okusi postaju topli zagrljaj za dušu. Možemo se složiti i da ništa ne može nadmašiti užitak tople, guste juhe dok vani pada kiša.
Upravo zato, donosimo tri neodoljiva recepta za juhe koje će vas okrijepiti u hladnim jesenskim danima.
Juha od kestena
Sastojci:
- 500 g kestena
 - luk
 - 2 mrkve
 - 2 krumpira
 - 2 češnja češnjaka
 - 1/4 šalica maslaca
 - 1 litra povrtnog temeljca
 - Sol i papar po ukusu
 - vrhnje (opcionalno, za posluživanje)
 
Priprema:
U velikoj posudi rastopite maslac na srednje jakoj vatri.
Dodajte nasjeckani luk i češnjak, pa dinstajte dok luk ne postane staklast. Dodajte kestene, mrkvu i krumpir. Nastavite dinstati još nekoliko minuta.
Ulijte povrtni temeljac preko sastojaka u posudi. Pustite da proključa, a zatim smanjite temperaturu i kuhajte dok kesteni i povrće ne omekšaju.
Kada su kesteni i povrće mekani, koristite blender ili štapni mikser da izmiksate juhu dok ne postane glatka.
Vratite juhu na vatru i prokuhajte. Posolite i popaprite po ukusu.
Poslužite toplo, uz dodatak vrhnja ako želite.

Juha od bundeve
Sastojci:
- oko 500 g bundeve
 - krumpir
 - oko 5 dl vode
 - 1 glavica luka
 - 3 češnja češnjaka
 - 2 dl vrhnja za kuhanje
 
Priprema:
Operite, ogulite i očistite bundevu i krumpir te oboje narežite na kocke. Nasjeckajte luk i ogulite češnjak. Sve stavite kuhati u malo hladne, posoljene vode (toliko da pokrije povrće).
Kada je povrće mekano, propasirajte ga ili usitnite električnom sjeckalicom, dodajte ostatak vode, vrhnje za kuhanje, začine po želji i još jednom kratko prokuhajte.
Poslužite toplo, posipano sjemenkama bundeve i indijskim oraščićima ako želite.

Juha od poriluka
Sastojci:
- 2 veća poriluka, očišćena i narezana na tanke krugove
 - 2 veće mrkve
 - 2 krumpira
 - 1 luk
 - 2 češnja češnjaka
 - tikvica
 - 1 crvena paprika
 - 1 konzerva pelata od rajčice
 - Povrtni temeljac
 - Maslinovo ulje
 
Priprema:
Na srednje jakoj vatri, u velikoj posudi, prodinstati luk i češnjak na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.
Dodaj poriluk i mrkvu te dinstati još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
Dodati krumpir, tikvicu, crvenu papriku, pelat i povrtni temeljac. Začiniti i dodati sušeni origano prema vlastitom ukusu.
Pustite da juha zakuha, smanjite vatru i pustite da se kuha dok povrće ne omekša, otprilike 20-25 minuta.
Kušajte i prilagodite začine po potrebi. Poslužite juhu toplu, posipanu svježim peršinom.






