”Truth Be Told”, sporno djelo Nicka Cavea službeno se proglasilo umjetnošću nakon više mjeseci kontroverznih okolnosti i dokazalo još jednom koliku snagu ima ova osobita ljudska djelatnost

Namijenjena poticanju dijaloga o rasnoj nepravdi i policijskoj brutalnosti, instalacija teksta  našla se na udaru kritika nakon što su stanovnici tvrdili da je to ‘ilegalni natpis’. No, nedavno su dužnosnici Kinderhooka presudili da je riječ o opsežnoj tekstualnoj instalaciji američkog umjetnika Nicka Cavea i da se odsad mora nazivati – umjetničkim djelom.

U listopadu 2020. ”Truth Be Told” izložen je u školi, prednjem dijelu galerije Jack Shainman na Manhattanu sa sjedištem u selu Hudson Valley. Svojom zadivljujućom visinom djelo se protezalo ispred galerije, s namjerom da potakne raspravu o rasnoj nepravdi i policijskoj brutalnosti nakon ubojstva Georgea Floyda. Tjednima nakon njegove instalacije, međutim, stanovnici i seoski dužnosnici žalili su se da je to zapravo natpis, što u prijevodu znači da se Cave ogriješio o lokalni zakon. Pridodali su i da to nije nikakav ”street art”. Jack Shainman je, unatoč kritikama, svejedno odobrio izložbu, izjavivši za New York Times: “Naivno sam mislio da im mogu samo objasniti situaciju, i da će se složiti.” No, umjesto dijaloga dočekala ga je globa od 200 dolara dnevno dokle god djelo stoji na pročelju galerije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jack Shainman Gallery (@jackshainman)

Ako mislite da je tu kraj, varate se. Mediji specijalizirani za umjetnost i umjetnici bili su primorani potpisivati otvoreno pismo koje definira ”Truth Be Told” kao protestni čin i umjetničko djelo, a djelo je zbog kontroverzija moralo pronaći novi dom u muzeju u Brooklynu, gdje će biti otvoreno za javnost na proljeće. U međuvremenu je odbor u Kinderhooku, koji se bavi žalbama na javnom prostoru, jednoglasno odlučio da je riječ o umjetničkom djelu sa snažnom političkom porukom.  Jedan član uprave, Gregory Seaman, navodno ju je usporedio s Picassovom Guernicom, prenosi Art News. Svidjelo vam se djelo ili ne, mora se priznati da je izazvalo salve reakcija.

Foto: Nick Cave. Courtesy of the artist and Jack Shainman Gallery, New York