Sve se više žudi za prirodom i zelenilom u urbanim sredinama. Znači li to da ćemo je implementirati u buduće građevine? Stefano Boeri kaže – neizbježno!

 

KLOROFILI

“Imitacija stabala je naša budućnost”, rekao je Stefano Boeri i isto proveo u djelo. Ovaj talijanski arhitekt vidi vegetaciju, prirodu i zelenilo kao kamen temeljac svojih arhitektonskih projekata. Iza toga stoji ideja održivih domova u kojima ćemo, bez obzira na to što živimo u zgradama, imati veliki prostor za uzgoj omiljenih namirnica, a svatko od nas će postati zaljubljenik u hortikulturu.

INSPIRACIJA

Što stoji iza ove ideje? Zabrinjavajuća činjenica iz UN-ova istraživanja da će do 2030. godine čak 60 % stanovnika živjeti u urbanim sredinama. Zašto je to alarmantno? Zato što su gradovi glavni krivci za globalnu emisiju CO2 i efekt globalnog zatopljenja koji predstavlja sve veću prijetnju.

SPECIFIKACIJE

Ove zgrade, koje bi mogle promijeniti način života svih nas, visoke su oko 75 metara i imaju sveukupno nekih 70-ak različitih stabala i biljaka. Svaki stan imao bi najmanje 50 kvadrata i terasu veću od pet kvadrata kako bi mogao “udomiti” najmanje 20 biljaka i jedno stablo. Ukupno, cijela zgrada bi, prema projekciji, trebala  imati oko 120 stabala i 5.200 dodatnih biljaka.