Unatoč tome što je Dan zaljubljenih iza nas, vjerujemo da ćete se složiti s nama kad kažemo da cijela veljača odiše valentinovskim štihom. Kada spojimo takvo ozračje sa slobodnim vikendom, kao rezultat nameće se izlet u okolicu Zagreba tijekom kojeg možete uživati u sinergiji prirode i umjetnosti.

O čemu se točno radi? Naime, u Jastrebarskom na Perivoju Erdödy pored mosta Ljube Kraljević, osvanula je umjetnička instalacija Adele Mesić, mlade akademske umjetnice koja je simbol ruže iskoristila kako bi ukrasivši park poslala poruku da ljubav trebamo slaviti – baš svaki dan. Prostor ispred mosta ukrašen je s predivnim voluminoznim ružama koje doista djeluju impresivno te su idealna kulisa za fotografiranje, a osim toga – jako je lijepa i pozadinska priča koja je poslužila kao inspiracija.

Naime, most ispred kojeg se nalaze ruže nosi ime po junakinji romana Janka Matka, Žrtva, a radnja romana govori o zabranjenoj ljubavi između grofa i seljanke. U to doba, ova kontroverzna ljubavna priča, bila je glavna tema malog gradića, a zapravo je bila riječ o Barici Zdelar i grofu Stjepanu Erdödyju. Grof je Baricu u romanu uspoređivao s ružom, a Adela je upravo to iskoristila kao nit vodilju za postavljanje instalacije.

”Iako ne vjerujem u Valentinovo, volim kad se ljudi vole. Provela sam znatan dio vremena kreirajući poseban poklon i režući oko 450 latica iz filca. Zatim sam ih pažljivo tretirala fenom na vrući zrak kako bih im dala oblik latice. Da, kao rezultat cijelog procesa, ruke su mi još uvijek prepune bolnih žuljeva. Svaku laticu sam zatim pažljivo lijepila jednu na drugu, formirajući na kraju oblik ruže. Priznajem, čini se da još uvijek nisam uspjela ukloniti sve tragove ljepila s ruku, a osjećam i da mi je inteligencija nešto smanjena zbog udisanja ljepila. Naposljetku, svaku ružu sam pričvrstila na metalne šipke koje sam prethodno obojila u crveno, boju koja simbolizira ljubav i strast. Izrađene ruže postavila sam pred mostom Ljube Kraljevića u Perivoju Erdödy u Jastrebarskom, kao gestu koja premošćuje moj skepticizam prema Valentinovu i simbolizira želju da se ljubav slavi svakog dana’‘, govori Adela.

Ruže će u parku ostati sve do kraja veljače, stoga iskoriste preostale vikende kako biste posjetili ovaj divan park i uživali u umjetničkoj instalaciji s posebnom pozadinskom pričom!

Foto: Privatni album