Planirate li posjetiti Japan iduće godine? Ovaj put nećete morati razmišljati o pakiranju svojih torbi. 

Naime, Japan Airlines nedavno je predstavio zanimljivu inicijativu nazvanu “Any Wear, Anywhere“, koja će putnicima na njihovim letovima omogućiti iznajmljivanje odjeće tijekom njihovog boravka u zemlji, čime će eliminirati potrebu za prepunim kovčezima. Ova zanimljiva i svakako drukčija usluga bit će testirana sve do kolovoza 2024.

Dok ljubitelji vlastite prtljage sada skeptično čitaju tekst, primarni cilj ove inicijative nije samo pojednostavljenje putovanja za svakog pojedinog putnika. Iza ove usluge najma odjeće krije se dublji cilj – smanjenje ukupne težine aviona u floti Japan Airlinesa, što rezultira manjom emisijom ugljičnog dioksida. 

“U svijetu koji se sve više oporavlja od pandemije COVID-19 i s naglaskom na održivost, raste globalni pokret za promicanje ekološkog turizma. Ova usluga stoga ima koncept omogućavanja iskustva putovanja s minimalnom prtljagom putem najma odjeće na samom odredištu, stvarajući istinski ekološki doprinos”, objasnila je aviokompanija.

Težina putnika, njihovih torbi i prtljage utječe na potrošnju goriva i emisiju ugljičnog dioksida kod svakog leta. Na primjer, smanjenje težine prtljage za 10 kilograma na letu od New Yorka do Tokija moglo bi rezultirati smanjenjem emisije ugljičnog dioksida za čak 7,5 kilograma.

Unatoč tome, ideja putovanja do Japana bez dosadnog pakiranja prtljage mogla bi biti jednako zastrašujuća i za one koji vole birati svoju odjeću prije putovanja kao i za one koji vole laganu i jednostavnu opciju. Ali kako to točno funkcionira? Možete li ovim pristupom računati na stylish garderobu u kojoj ćete moći izraziti svoj osobni stil?

Cijene za iznajmljivanje variraju ovisno o broju komada odjeće i kreću se od 4000 JPY (25 eura) do 7000 JPY (44 eura). Što točno dobijete za tu cijenu? Najosnovniji paket uključuje tri gornja i dva donja dijela odjeće, dok najluksuzniji paket nudi čak šest gornjih i tri donja dijela. Opcije su također podijeljene prema godišnjim dobima – ljeto, zima i proljeće/jesen – te prema prigodama – opušteni stil, ležeran elegantni stil i kombinacija obojeg.

Svi koji su zainteresirani za korištenje ove usluge trebali bi se unaprijed registrirati putem web stranice programa, pružiti informacije o referentnom broju JAL leta te adresi svog hotela ili smještaja gdje će im komadi garderobe biti isporučeni. Period najma odjeće traje dva tjedna. 

Tko zna, ova zanimljiva inovacija u zrakoplovnoj industriji možda će postati novi standard, čime će se putnicima olakšati život i eliminirati brigu oko prtljage pri svakom putovanju.