Idejni koncept Oneiric katamarana bazira se na zelenoj tehnologiji, umjetnoj inteligenciji i vrhunskom dizajnu

Britanski studio Zaha Hadid Architects (ZHA) predstavio je ekstravagantni Oneiric katamaran na solarni pogon, dizajniran u suradnji s talijanskim brodogradilištem Rossinavi koji je specijaliziran za izgradnju superjahti po narudžbi.

Zahvaljujući solarnim panelima (na tri razine) koji proizvode dovoljno energije za dnevnu plovidbu na električni pogon bez emisije štetnih plinova te AI kontrolnom centru koji regulira potrošnju energije i utjecaj na okoliš – Oneiric je postao je “green-technology flagship” brenda Rossinavi. 

Oneiric jahta_Zaha Hadid Architects

Kako piše Dezeen, na transatlantskim putovanjima ova luksuzna jahta dužine 44 metra može voziti na puni električni pogon do 70% vremena, čime se ispušta 40 tona manje CO2 u odnosu na konvencionalne brodove.

Oneiric jahta_Zaha Hadid Architects

Kad je u pitanju dizajn, Zaha Hadid Architects ostaju dosljedni svom stilu prepoznatljivom po spektakularnim organskim formama. Eksterijer i interijer jahte reflektiraju “fluidnost i dinamizam oceanskih valova”, čime se zamagljuju granice između broda i mora.

Navedeno su postigli korištenjem zakrivljenih linija, refleksivnih površina i taktilnih materijala, time stvarajući imerzivno iskustvo za ukupno deset gostiju koji mogu uživati u tihoj plovidbi bez ometajućeg zvuka klasičnog motora. Stoga arhitekti naglašavaju kako je osjećaj smirenosti na brodu ujedno vizualan i auditivan, a tome pridonosi i Rossinavi Zero Noise tehnologija za zvučnu izolaciju.

Oneiric jahta_Zaha Hadid Architects

Za više informacija o Oneiric jahti i drugim projektima ureda Zaha Hadid Architects posjetite njihovu web stranicu – a mi možemo samo dodati da se nadamo da ćemo ovakve održive brodove na solarni pogon u skoroj budućnosti viđati i na Jadranu. 

Oneiric jahta_Zaha Hadid Architects

 

Foto: Zaha Hadid Architects (ZHA)