Izrael je u srijedu zabranio prodaju krzna modnoj industriji, postavši prva zemlja na svijetu koja je to učinila

“Industrija krzna uzrokuje smrt stotina milijuna životinja širom svijeta i nanosi neopisivu okrutnost i patnju”, rekla je ministrica zaštite okoliša Gila Gamliel u izjavi nakon potpisivanja amandmana koji na snagu stupa za šest mjeseci.

“Korištenje kože i krzna divljih životinja za modnu industriju je nemoralno i sigurno je nepotrebno. Kaputi od životinjskih krzna ne mogu opravdati brutalna ubojstva koja pritom čini. Potpisivanjem ovih amandmana izraelsko modno tržište učinit će ekološki prihvatljivijim i daleko ljubaznijim prema životinjama.”

“Ubijanje životinja zbog krzna svuda bi trebalo postati ilegalno – krajnje je vrijeme da vlade širom svijeta zabrane prodaju krzna.”

Odluku je pozdravila nevladina organizacija za zaštitu životinja Animals Now, koja ju je pohvalila kao “povijesnu prekretnicu” koja će “spasiti nebrojene životinje iz pakla krznene industrije”. “Sve životinje užasno pate od ove okrutne i zaostale industrije”, komentirala je odluku Jane Halevy, osnivačica organizacije Let The Animals Live.

Izrael je u dobrom društvu: Kalifornija je zabranila prodaju novog krzna diljem države 2019. godine, a brojni vrhunski dizajneri i trgovci – uključujući Macy’s, Nordstrom, Burberry, Gucci, Versace, Michael Kors, Jimmy Choo i Giorgio Armani – zabranili su krzno. Humane opcije – poput umjetnog krzna izrađenog od konoplje, istrošenog trapera, pa čak i reciklirane plastične boce – nastavljaju napredovati i potražnja je veća nego ikad prije.

 

Foto: MJ KIM/Getty Images Entertainment via Getty Images