ULUPUH-ova Sekcija za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita svakom novom izložbom ugodno iznenadi, a najčešće i oduševi publiku nevjerojatnom kreativnošću i raznolikošću izričaja što nije iznimka ni u slučaju aktualne tematske izložbe umjetničkog nakita pod nazivom “Čovjek na Mjesecu”

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti u suradnji s Astronomsko astronautičkim društvom Zadar, Hrvatskim astronomskim savezom i Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije te Narodnim muzejom Zadar organizira izložbu povodom 50 godina od NASA-ine misije Apollo 11 i spuštanja lunarnog modula “Eagle” na Mjesec kada je N. A. Armstrong, prvi čovjek koji je stupio na mjesečevo tlo, izgovorio danas legendarnu rečenicu “Ovo je mali korak za čovjeka, jedan divovski skok za čovječanstvo.” Upravo je obilježavanje ovog povijesnog trenutka inspiriralo ukupno osamnaest umjetnika – članova Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetnički nakit ULUPUH-a da izložbom „Čovjek na Mjesecu“ predstave radove na temu čovjek, svemir, Mjesec. U Galeriji ULUPUH izlažu: Lazer Rok Lumezi, Sonia Turner Fegić, Petra Podnarčuk, Eta Linčir, Marko Horvat, Andreja Krušelj, Zlatko Odrčić, Andrea Rosandić, Sabina Kolonić, Mario Beusan, Karlo Gross, Smiljka Franjić, Eva Lumezi, Carlos Ignaico Bellante, Ljiljana Fabijanić, Ines Delač, Suzana Jagar-Vrkić, Dunja Naerlović.

Kustosica izložbe Elizabeta Wagner u predgovoru je vrlo inspirativnim riječima opisala što posjetitelji mogu vidjeti na izložbi: “Umjetnici su u svojim radovima povezali temu ili formu sa misijom Apollo 11, Mjesecom ili svemirom općenito te nam tako približili pustu ali svejedno dinamičnu mjesečevu geografiju i preveli ju u opipljivi jezik tekstura i površina. Na najljepši – likovni način prikazali su nam stvarnost, znanost: fiziku, astronomiju, povijesni i tehnički aspekt misije i pridodali joj umjetnički flux, malo „svjetlucave mjesečeve prašine“. Pristupili su temi kao izazovu, preispitali ljudsku bit, poriv da iz sigurnog doma krenu u nepoznato i svojim nakitom „ispjevali“ odu istraživačima koji su hrabro krenuli na put ka Mjesecu prije pola stoljeća u ime svih nas.“

Uz maštovite i raznolike interpretacije u formi nakita posjetitelji će na izložbi moći pogledati fotografije s misije Apollo 11 američke Nacionalne aeronautičke i svemirske administracije kojima organizatori u suradnji s Astronomsko astronautičkim društvom Zadar i Hrvatskim astronomskim savezom žele posjetitelje podsjetiti i upoznati s ovim povijesnim događajem.

 

Stoga požurite i pogledajte ovu “svemirsku” izložbu do 26. srpnja 2019. radnim danom od 10 do 17 sati, te subotom od 10 do 13 sati.  A izložba će nakon Zagreba gostovati u Zadru u prostorima Kneževe palače u periodu od 30. rujna do 15. listopada 2019.