Galerija Klovićevi dvori i Muzeji Ivana Meštrovića s ponosom najavljuju izložbu Ivana Meštrovića (Vrpolje, 1883. – South Bend, Ind., SAD, 1962.) kojom će obilježiti 140. godišnjicu rođenja najznačajnijeg hrvatskog umjetnika 20. stoljeća

Velikom izložbom ujedno će se zaključiti obilježavanje 40 godina djelovanja Galerije Klovićevi dvori. Ova će retrospektiva s djelima prikupljenima iz zemlje i svijeta biti najveća umjetnička prezentacija Meštrovićeva opusa u posljednjih 40 godina, kakvu generacije ljubitelja umjetnosti nisu imale prilike vidjeti.

Izložba će u širokoj dispoziciji obuhvatiti sve faze stvaralaštva Meštrovićeva opusa, koje će na način naših velikih izložbenih prezentacija pratiti bogato opisan životopis dostojan napetog filmskog scenarija. Rijetko izlaganim umjetninama iz hrvatskih i inozemnih muzeja i institucija te privatnih zbirki ukazat ćemo na aktualnost Meštrovićeva opusa u europskim i svjetskim razmjerima, kao i upoznati mlađe generacije sa važnošću ovoga umjetnika i vrijednosti njegove umjetnosti.

Ivan Meštrović, Kontemplacija, Zagreb, 1924., carrarski mramor, 104 x 64 x 58,5 cm, Galerija Meštrović, Split, GMS–5

Dominantne teme poput akta, spomeničke plastike, portreta, herojskih ciklusa i sakralnih motiva apostrofirat će nemjerljiv utjecaj kipara na generacije autorica i autora. Cilj izložbe je podsjetiti na vodeću poziciju Ivana Meštrovića koji je svojim klasičnim, mediteranskim identitetom, širokim spektrom motiva, stilskih involviranosti i upućenosti na raznorodne materijale i medije, redefinirao značenje i smjer figurativne umjetnosti.

Ivan Meštrović, Bogorodica s djecom, New York, 1925., carrarski mramor, 102,5 x 74 643 cm, Galerija Meštrović, Split, GMS–3

Na tri etaže i u prekrasnom atriju te predvorju Galerije Klovićevi dvori predstavljaju umjetnikov kiparski opus. Posjetitelji će imati priliku upoznati se s čudesnim eposom vrtoglavog uspona, dramatične borbe i mukotrpnog kreativnog pregnuća velikog umjetnika. Na izložbi će biti predstavljeno 200tinjak djela iz Meštrovićeva, diljem svijeta, razasutog opusa.

Ivan Meštrović, Zdenac života, Beč, 1905., sadra, v. 110, promjer 182 cm, Atelijer Meštrović, Zagreb, AMZ-289-293

Autorice izložbe dr. sc. Petra Vugrinec (muzejska savjetnica Galerije Klovićevi dvori) i dr. sc. Barbara Vujanović (muzejska savjetnica Atelijera Meštrović) odabrale su reprezentativna, manje poznata i posve nepoznata djela iz hrvatskih i europskih muzejskih i privatnih zbirki. Izložbeni narativ i inventivni postav, koji će maksimalno poštivati estetiku i simboliku djela, pružit će novu valorizaciju opusa koja će podjednako biti zanimljiva domaćoj i stranoj širokoj i stručnoj publici.

Izložba Ivana Meštrovića otvorit će se 22.11.2023. i trajati do 3.3.2024. godine.

66. Kraljević Marko, Zagreb, 1910., bronca, 39,5 x 30 x 14,2 cm, Galerija Meštrović, Split, GMS- 105
050. Srđa Zlopogleđa, Pariz, 1908., bronca, 52 x 35 x 31 cm, Atelijer Meštrović, Zagreb AMZ-214