U pritužbi podnesenoj ovog tjedna navodi se iznimno problematično ponašanje koje se čini sve češćim u industriji videoigara

Nažalost, još jedan zastrašujući slučaj njegovanja kulture seksizma i uznemiravanja na radnome mjestu, ovaj put od strane velikana videoigara Activision Blizzard. Riječ je o poznatom proizvođaču još poznatijih naslova, poput Call of Duty, World of Warcraft Overwatch.

Prema pisanju portala Wired, optužbe protiv tvrtke uključuju njegovanje “frat boy” kulture, seksualno zlostavljanje, rodni jaz u plaćama, kao i ograničavanje žena u napredovanju. Time se Activision pridružio tvrtkama Ubisoft i Riot Games koje su također došle na loš glas zbog diskriminacije i seksualnog uznemiravanja zaposlenica.

Kako stoji u navodima optužbi, zaposlenici Activision Blizzarda redovito bi dolazili mamurni na posao, prebacivali bi odgovornost na zaposlenice dok su za to vrijeme oni igrali igre, otvoreno bi razgovarali o seksualnim susretima, pa čak se i šalili o silovanju. Kao najdrastičniji slučaj ističe se samoubojstvo zaposlenice nakon što su njezini suradnici podijelili njezinu intimnu fotografiju, a seksualno uznemiravanje je sveprisutno. Jedna od prvih glasnijih reakcija bila je #ActiBlizzWalkout, kada su zaposlenici i zaposlenice napustili smoja radna mjesta i zahtijevali bolje uvjete rada, a hasthag se sada koristi kao informiranje o situaciji i podršku svima u gaming industriji koji se osjećaju diskriminirano.

Koliko je situacija alarmantna svjedoči i to da se spominje i kako je tadašnji kreativni direktor World of Warcrafta Alex Afrasiabi pokušavao zavesti više zaposlenica tijekom BlizzCona, a svoj je apartman nazvao “Crosby Suite” referirajući se, naravno, na Billa Cosbyja, s čijom su slikom zaposlenici jednom prilikom ondje i pozirali. Iako je predsjednik Activision Blizzarda J. Allen Brack navodno bio svjestan takvog ponašanja, zaposlenik nije bio discipliniran te je nastavio s neželjenim ponašanjem prema kolegicama prije nego što je napustio Blizzard 2020. godine.

“Poštujemo različitost i težimo njegovanju radnog mjesta koje nudi inkluzivnost za sve,” rekao je glasnogovornik kompanije na odgovor o optužbama.

U našoj tvrtki ili industriji, niti bilo kojoj industriji, nema mjesta za seksualno ili uznemiravanje bilo koje vrste. Svaku tvrdnju shvaćamo ozbiljno i istražujemo ih sve.”

Iz Activisiona su dodali kako tužba sadrži neke “iskrivljene i često pogrešne opise vezane uz prošlost kompanije.”

Osim grubih šala i uvredljivih komentara, žene kažu da je Activision Blizzard njegovao okruženje u kojem se njihov rad manje cijenio, a karijera previđala. Radna snaga tvrtke bila je samo 20 % žena, dok gotovo sve pozicije na izvršnoj razini imaju muškarci, navodi se u tužbi – uključujući uloge izvršnog direktora i predsjednika. Žene su sustavno primale manje plaće od svojih muških kolega, nudile su im manje napredovanja i zanemarivale imenovanja na vodeće uloge, navodi se u tužbi. “Vrlo malo žena ikada postigne vrhunske uloge u tvrtki”, stoji u tužbi.

Jedan od natpisa koji se dijelio društvenim mrežama

Tužba također sadrži tvrdnje o diskriminaciji u trudnoći, rekavši da su nadzornici ignorirali medicinska ograničenja koja su davana zaposlenicama i dali im negativne ocjene dok su bili na rodiljnom dopustu. Kad su se zaposlenice požalile na takav tretman, ubrzo bi im ograničavali projekte, a pojedine i otpustili.

Kako prenosi Guardian, posljednjih godina gaming industrija napredovala je u zapošljavanju raznolikih radnika i ponudi raznovrsnijih sadržaja, rekla je Renee Gittins, izvršna direktorica u Međunarodnom udruženju developera igara. No, postoji “još puno posla koji treba obaviti”, rekla je. Kontroverza u Activision Blizzard posljednji je pokazatelj da se ljudi koji su izravno iskusili uznemiravanje i diskriminaciju u industriji osjećaju “sve više ovlašteni progovoriti o tim problemima”, rekla je Gittins i zanimljivo dodala:

“Mislim da ova vijest nije znak pogoršanja razvoja industrije igara. Ovo vidim kao jedan od koraka na putu poboljšanja i oporavka.”

Iako se čini da smo ipak počeli biti udaljeni od toga da ovakve diskriminirajuće prakse prolaze bez ikakvih reperkusija, činjenica jest ta da smo barem jednu svjetlosnu godinu daleko od toga da se ovakve stvari više ne događaju. Posebno kada znamo koliko je truda uloženo u to da se žene osjećaju sigurnije ući u one industrije koje su inače stereotipno vezane za muškarce. Čini se da ne treba samo raditi na tome da mlade žene odaberu takve industrije, nego i da imaju priliku svoju karijeru graditi u dostojnom okruženju, jer zdrava konkurencija ne smije biti popločena uznemiravanjem i diskriminacijom.

 

Foto: Randy Shropshire/Getty Images