Posljednji su dani iznimno uzbudljivi za Ivonu Ercegović. Naime, o njezinim kućicama na stablu, ali i cijelom imanju uz rijeku Koranu koje je kupila i gdje planira osnovati, izgraditi, podići i širiti lijepe ideje projekta Tree Elements, govori se već neko vrijeme.

Projekt je to zamišljen kao zajednica koja liječi um i tijelo, a Ivona polako i temeljito razrađuje svaki pojedini segment svog sna čija je izgradnja lagano krenula. Kako bi prikupila dovoljno novca za dovršetak projekta Tree Elements planiranog za ljeto 2021., danas je službeno započela i jednomjesečna kampanja prikupljanja novca putem Kickstartera. Kako bismo vas uvjerili zašto biste trebali kliknuti ovdje i podržati njegov dovršetak, pitali smo Ivonu po čemu će njezine kućice na stablu pored Korane biti drugačije.

Ispričaj mi Ivona više o sebi; čime se sve baviš, kako si došla na ideju o osnivanju lijepog i progresivnog projekta Tree Elements te kako sve to skupa planiraš izvesti?

Rodom i dušom iz Dubrovnika, zadnjih 8 godina radim kao turistički pratitelj po Balkanu i vodim grupe Amerikanaca, s bazom u Zagrebu. To mi je omogućilo jednu lijepu ušteđevinu s kojom sam mogla pokrenuti ovu investiciju. Znala sam da to neće biti moja karijera, nego da će mi služiti kao odskočna daska za nešto svoje. Uvijek sam bila poduzetna i dugo sam smišljala što otvoriti, a da bude drugačije i da bude posebno. I to nešto moje je došlo 2018. kada sam kupila 28,000 m 2 šume i odlučila graditi kućice na stablu, pokrenuti vlastiti OPG i ostati u turizmu u kojemu sam od svoje 15. godine, ali pod vlastitim uvjetima. Maknuti se od prenapučene obale i graditi najljepše građevine na svijetu – kućice na stablu, u ovom slučaju, na potpornjima, okružene stablima. Obožavam prirodu i smatram da su drveća živa bića koja nam omogućavaju život i da ih treba štititi i saditi. Puno vremena provodim u prirodi, planinarim, penjem se po stijenama, puno čitam, gledam filmove, sviram ukulele, bavim se jogom i meditacijom, a donedavno sam puno i putovala, no trebala sam stati na loptu i posvetiti se potpuno projektu.

Kako si zamislila projekt Tree Elements?

Tree Elements je zamišljen kao seosko domaćinstvo s pet smještajnih objekata. Radi se o tri drvene kućice na stablu koje predstavljaju elemente iz prirode (Earth, Water, Wind), zatim manja pomoćna građevina (Fire) gdje bih živjela u početku dok se ne skupi novac za uređenje glavne kuće (Ether). Glavna kuća će također služiti kao mjesto okupljanja, mjesto gdje će gosti moći doručkovati u velikoj kuhinji i mjesto edukacija, radionica i slično. S vremenom ću izgraditi stolarsku radionicu, staklenik, kokošinjac, nabaviti domaće životinje i urediti veliki organski vrt s raznim povrćem i voćnjakom gdje su gosti dobrodošli ubrati si što žele i pripremiti to u svojoj kućici… Voljela bih se bazirati na vjenčanjima u prirodi, na satovima joge i meditacije te na retreatove, na održavanje brojnih radionica i edukacija… Želim da to bude prostor slobode, ljubavi i pozitivne energije.

O kakvoj se lokaciji radi i gdje će se točno nalaziti Tree Elements?

Lokacija je srce Hrvatske, selo Donji Nikšić, uz rijeku Koranu, 10 minuta od prekrasnih Rastoka. Leži na cesti koja nas povezuje s Plitvicama (40 min) i na samom je kraju sela, uvučeno u šumu. Karlovačka županija me uistinu oduševila svojom ponudom, pitomim i susretljivim ljudima i super je povezana s ostatkom Hrvatske, a dosta blizu Europljanima. Jako mi je drago što sam se našla u kontinentalnoj Hrvatskoj i gdje mogu raditi na promociji iste jer je cilj maknuti se od masovnog turizma i ponuditi nešto novo i drugačije na ovim prostorima.

Po čemu će tvoj projekt biti poseban, drugačiji? S kakvim dojmom želiš da tvoji gosti odu kući iz Tree Elements oaze?

Lijepo pitanje jer baš želim da bude drugačiji od pukog iznajmljivanja smještaja. Kako sam veliki borac za pravdu i ljude, smislila sam pojam eco-kind te ću na njemu bazirati svoje poslovanje.

Radi se o ekološkom aspektu gdje će fokus biti na prirodi i u sklopu kojeg bih voljela pomagati drugima, udrugama. Zato sam ušla u partnerstvo s dvije udruge (Sve za nju, Krijesnica) koje pomažu ženama oboljelim od raka te djeci s malignim bolestima i njihovim obiteljima. Svima njima dajem kućice na besplatno korištenje te ćemo organizirati razne programe i radionice koje bi im koristile, tako da iz šume izađu inspirirani i malo zacijeljeni.

Što se tiče prirodnog aspekta, on počinje već pri gradnji jer se koriste prirodni materijali i to su montažne kuće koje radimo s DLB firmom iz Varaždina. One se rade u tvornici i dostavljaju na zemlju gdje se montiraju i uređuju. Uređenje će biti minimalističko, po uzoru na Skandinaviju te će većina toga biti custom made i s potpisom lokalnih proizvođača, gdje će se koristiti reciklirani materijali i prekrasan drveni namještaj. Uz to, neće biti jednokratne plastike, proizvodnje otpada, koristit će se obnovljivi izvori energije u bližoj budućnosti, neće biti korištenja kemikalija, sve će se reciklirati, a otpad od hrane će se kompostirati i vraćati u zemlju, u vrt.

Jedan od slogana je Plant Trees in Your Sleep, što znači da će svaki booking smještaja na neki način biti vraćen prirodi, jer ćemo posaditi drvo u ime osobe koja dođe prespavati. To nije moj hir ili pusto obećanje već je vrlo izvedivo i tu će nam pomoći naši partneri “Zasadi stablo, ne budi panj”, koji su samo prošle godine i samo u jednom tjednu sadnje posadili preko 60,000 stabala uz pomoć 20,000 volontera.

Kakvi su ti planovi s realizacijom te što je sve do sada napravljeno?

Sve je ispalo puno teže no što sam zamislila, ali imam potporu obitelji i prijatelja, što mi je najvažnije da me optimizam i vjera u bolje sutra ne napuste. Pri kupnji zemljišta, nije bilo nikakve infrastrukture te smo doveli makadamski put, napravili parking, postavili temelje i čelične potpornje za kućice, doveli smo struju i vodu, postavili bio jame za kanalizaciju, postavili kišnicu te izgradili prvu kućicu, pomoćnu građevinu koja će biti moj dom u početku, dok se ne skupi novac za urediti glavnu kuću. Imali smo puno problema s bankama i dobivanjem kredita jer je sve krenulo prošle godine kada su sve banke stopirale investicije u turizam. Nakon 10 mjeseci traženja, napokon je jedna banka pristala dati kredit, ali i to se zakompliciralo do te mjere da smo ga dobili nakon 4 mjeseca i manji nego što smo očekivali u početku.

Kampanju na Kickstarteru pratite ovdje, a u novom broju časopisa Grazia koji će biti na kioscima od 20. travnja, čitajte o mjestima u Hrvatskoj za istinski odmor te svim načinima na koje možete “napuniti baterije”.

Foto: Alfa LTD kućice i Željko Radišić