Ovi su slučajevi šokirali svijet, a svako upoznavanje različitih priča može nam otvoriti oči. Ne nužno uvijek u pozitivnom pogledu, ali svakako u onom realističnom.

Netflixove istraživačke serije

U svakom slučaju ove se Netflixove istraživačke serije gledaju u jednom dahu, a čekanje napetog završetka možda vam neće uvijek sasvim razotkriti istinu.

The Staircase

Tajanstveno stradavanje žene, muž optužen za ubojstvo, brojna šokantna otkrića u slučaju i klimavo sudstvo u okrilju kojeg se drama odvija, kao i moralne dvojbe koje ona budi, čine seriju “The Staircase” uistinu neponovljivim televizijskim iskustvom. Prije nego što je Netflix serijom “Making a Murderer” postigao pravi hit i proširio zanimanje za žanr dokumentarca o istinitim zločinima, postojao je “The Staircase”, slojevita priča o stradavanju Amerikanke Kathleen Peterson, pronađenoj 2001. godine u lokvi krvi podno stuba svoje kući u Sjevernoj Karolini. Njezin muž, pisac i kolumnist Michael optužen je za ubojstvo.

Jeffrey Epstein: Filthy Rich

Dok je još slučaj seksualnog prijestupnika Harveyja Weinsteina čekao svoje finale po pitanju kazne jo prij ekoju godinu, pojavio se još jedan sličan koji je dobrano uzburkao sve slojeve društva, od onih najviših pa sve do prosječnog čovjeka. Dotad samozatajni njujorški bogataš Jeffrey Epstein stigao je u središte pozornosti zahvaljujući brojnim optužbama za podvođenje i seksualno iskorištavanje maloljetnica. Iako je priča završila iznenadno, Epsteinovim navodnim samoubojstvom, brojne su činjenice ostale nerazjašnjene. Svjedočanstva njegovih žrtava ispričana su u zanimljivom Netflixovom dokumentarnom serijalu kako je zapravo ovom multimilijarderu bilo dopušteno baš sve.

The Disappearance of Madeleine McCann

Jedan od najpoznatijih nerazjašnjenih slučajeva otmice malodobnog djeteta dobio je svoje dokumentarno uprizorenje. Istraživački Netflixov serijal “The Disappearance of Madeleine McCann” prikazuje nestanak trogodišnje Madeleine McCann kojoj se gubi svaki trag još 2007. kada je oteta iz apartmana Algarve u portugalskom ljetovalištu Praia da Luz. Apsurd slučaja je da su joj roditelji u tom trenutku bili na večeri svega 100 metara udaljeni od apartmana. Serijal istražuje medije, tijek istrage i cijeli slučaj, iako roditelji malene Madeleine ne sudjeluju u ovom dokumentarcu.

Abducted in Plain Sight

Abducted in Plain Sight je serijal o jednoj neobičnoj obiteljskoj priči, njihovom prijatelju, kćeri koja je netragom nestala no prije svega o naivnosti. Neobična je to priča prikazana najprije u dokumentarcu iz 2017. godine Forever B, no puno više pažnje javnosti dobila je nakon što je objavljena na Netflixu. Vjerujte nam, nekad nećete moći vjerovati što se događa pred vašim očima. 

The Keepers

Ovaj Netflixov dokumentarac prati priču o Cathy Cesnik, redovnici koja je nestala te je kasnije otkriveno da je ubijena. Njezin ubojica nikada u potpunosti nije razotkriven i ne zna se zašto je nesretna Cathy ubijena.

Wild Wild Country

Ako još niste, svakako stavite na listu ovaj dokumentarni serijal koji otkriva sasvim drugu stranu nekoć iznimno popularne duhovne zajednice Rajneeshpuram. Nju su u pustinji Oregon pokrenuli guru Bhagwan Shree i njegova desna ruka Ma Anand Sheela. Dok je Shree preminuo 1990. godine, Sheela i dalje rado razgovara s filmašima braneći stavove zajednice i svemu što je na kraju izašlo kao ‘tamna strana’ sekte.

 

 

Foto: Getty Images