U blizini Akademije likovnih umjetnosti nalazi se skriveno dvorište u koje se smjestila galerija/atelje/mjesto okupljanja i druženja pod nazivom Živi Atelje DK. U ovoj skrivenoj oazi, daleko od buke i strke žile kucavice Zagreba, odvijaju se mnoga zanimljiva druženja, predavanja i izložbe. Jedno takvo druženje i vrlo posebna izložba otvorena je jučer navečer.

Akademija Čaja-Lutajuća Umjetnost i Živi Atelje DK predstavili su prvu samostalnu izložbu članice, spisateljice i umjetnice Vladimire Becić. Na izložbi je autorica Vladimira Becić kroz seriju akvarela pod nazivom “Nit po nit” povezala fragmente priča iz svoje nedavno objavljene knjige “Početna nit” u formi sekvenci vizualizacije dvoje glavnih junaka knjige – Magde i Martina.

Izložba je vrlo neobična, jer su radovi prezentirani na jutenoj podlozi koja “lebdi” u izložbenom prostoru i navodi promatrača na kružno kretanje prema samom centru prostorije odnosno srži same izložbe. Posjetitelji naizmjenično čitaju fragmente tekstova iz knjige i promatraju akvarele te primajući poticaje kroz slikovno-tekstualne triptihe grade vlastite priče inicirane sadržajem kojeg su primili. Izbor samih tekstualnih segmenata je izuzetno upečatljiv, prisutna je snažna atmosferičnost samog teksta, koju odlično prati i vizualno nadopunjuje liričnost i suptilnost akvarela. Sami likovni radovi variraju od pejzaža do posve apstraktnih bilješki ostavljajući promatraču slobodu konačnog utiska. Tekstualne i likovne segmente izložbe prate dvije isprepletene niti – crvena i crna – koje se simbolički nadovezuju na naziv knjige i ciklus slika, te potvrđuju kontinuitet i isprepletenost ove književno-likovne priče, a ujedno potencijalno nagovještavaju nastavak –u vidu teksta, slike ili neke posve drugačije umjetničke.

Kustoski tim Akademije Čaja-Lutajuća Umjetnost sa Tingting Li osim što je pripremio degustaciju vrhunskog bijelog čaja na samom otvorenju, u predgovoru izložbe predstavio je autoricu Vladimiru Becić kao “jedinstvenu senzibilnu umjetnicu usmjerenog, artikuliranog pogleda” koja je svoje kreativno pisanje, kratke priče i romane proširila u vizualni pristup “filigranski izvezen, preciznim i nježnim potezom, formom i bojom”.

Ako niste stigli na otvorenje ove izložbe, imate priliku pogledati izložbu, ali i sudjelovati na okruglom stolu na vrlo zanimljivu temu “Slika i tekst u umjetnosti: multikulturalne perspektive” koji će se održati sutra u subotu 20. srpnja s početkom u 15h u galeriji Živi Atelje DK u dvorištu Ilica 110. Na okruglom stolu će uz moderatora Sašu Kralja sudjelovati Milena Benini (spisateljica i prevoditeljica), Stephane Michel (pisac, umjetnik i prevodilac), Tingting Li (dizajnerica, spisateljica i edukator) i Vladimira Becić (spisateljica i umjetnica). Iako sudionici govore hrvatski, kineski, japanski, francuski, engleski i još poneki jezik, diskusija će se voditi na engleskom jeziku s hrvatskim prijevodima. U slobodnoj diskusiji sudionici će se dotaknuti nekoliko ključnih pitanja kao što su:

  1. Percepcija umjetnosti putem vizualnih i pisanih izraza – multikulturalne sličnosti i razlike /Zid između slike i teksta – nužan? koristan?
  1. Mogući razlozi za postojanje prepreke, zida – primjer za diskusiju: naglašavanje vrijednosti kroz podvojenost i moguće ograničavanje vrijednosti kombinacijama da budu priznate kao umjetnost (npr. strip)
  2. Kulturološke razlike u razumijevanju odnosa vizualnog i tekstualnog kao jednakopravnih dijelova jedinstvenog umjetničkog dijela
  3. Postoje li načini dekonstrukcije zida koji razdvaja vizualno i tekstualno u umjetnosti

Okrugli stol je otvoren za javnost, ulaz na izložbu je besplatan, a kao osoba koja je pogledala izložbu pridružujem se pozivu organizatora da dođete i promotrite “Vladimirine nježne glasove kako bi bolje osluškivali njezine slike”.